Na Kamčatki strmoglavilo potniško letalo

Na krovu letala, ki je domnevno strmoglavilo v Ohotsko morje, je bilo 28 ljudi.
Fotografija: Letalo, ki je strmoglavilo, je bilo staro skoraj 40 let. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Letalo, ki je strmoglavilo, je bilo staro skoraj 40 let. FOTO: AFP

Na Kamčatki na ruskem daljnem vzhodu, kjer je danes zgodaj zjutraj z radarjev izginilo potniško letalo z 28 ljudmi na krovu, so zdaj našli razbitine letala, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Kje točno so jih našli, za zdaj ni znano, se je pa pred tem ugibalo, da je letalo najverjetneje strmoglavilo v Ohotsko morje. Preživelih menda ni bilo.

Letalo An-26 je bilo na poti iz mesta Petropavlovsk-Kamčatski v obalno mesto Palana na polotoku Kamčatka, ko okoli 4.40 po srednjeevropskem času ni navezalo predvidenega stika s kontrolorji leta in je izginilo z radarjev. Vreme na območju je bilo takrat megleno in oblačno.

Stekla je iskalno-reševalna operacija, nato so našli razbitine letala. To je za Tass potrdil izvršni direktor letalske družbe Petropavlovsk-Kamčatski Aleksej Hrabrov, ki pa ni povedal, kje točno se te nahajajo. Neimenovani vir v reševalnih službah je to potrdil in povedal še, da je letalo pred strmoglavljenjem trčilo v hrib. Dejal je tudi, da preživelih ni.

Letalo je sicer z radarjev izginilo tik pred začetkom pristanka v Palani, ko je bilo od tamkajšnjega letališča oddaljeno le še devet kilometrov. Kasneje so menda zaznali šibke radijske signale nekje z Ohotskega morja. Iskanje razbitin s helikopterji in patruljno ladjo so zato omejili na območje v krogu od 15 do 25 kilometrov od Palane s poudarkom na morju.

Na letalu so bili predvsem potniki iz Palane, med njimi štirje člani lokalnih oblasti in županja tega mesta z okoli 3000 prebivalci Olga Mohirjova. Na krovu je bil domnevno tudi otrok, rojen leta 2014.

Po poročanju Tassa je bilo letalo staro skoraj 40 let, sicer pa so ta tip letal izdelovali v času Sovjetske zveze v letih 1969–1986. Še vedno jih marsikje uporabljajo, udeležena so bila že tudi v vrsti nesreč.

Preberite še:

Komentarji: