Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Na Kosovu po preštetju skoraj vseh glasov v vodstvu Samoopredelitev

Na drugem mestu je Demokratska liga Kosova (LDK) Ise Mustafe s 25 odstotki. Sledi Demokratska stranka Kosova (PDK) predsednika Hashima Thacija.
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
STA
7. 10. 2019 | 07:20
7. 10. 2019 | 08:31
2:22
Največ glasov na nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah na Kosovu je po preštetju 93,7 odstotka glasov osvojilo gibanje Samoopredelitev (Vetevendosje) Albina Kurtija, in sicer 25,8 odstotka glasov. Na drugem mestu je Demokratska liga Kosova (LDK) Ise Mustafe s 25 odstotki. Sledi Demokratska stranka Kosova (PDK) predsednika Hashima Thacija.

PDK je prejela 21,2 odstotka glasov podpore. Zavezništvo za prihodnost Kosova (AAK) dosedanjega premiera Ramusha Haradinaja je dobilo 11,6 odstotka glasov podpore. Volilna udeležba je bila na nedeljskih volitvah 44-odstotna in tako za 2,5 odstotne točke večja kot na volitvah leta 2017.

Albin Kurti je vodja Samoopredelitve (Vetevendosje). FOTO: Reuters
Albin Kurti je vodja Samoopredelitve (Vetevendosje). FOTO: Reuters


Kurti je okrog polnoči skupaj s svojimi privrženci v središču Prištine že slavil zmago. »Republiko smo rešili ujetništva politike. Danes smo končali to dramo,« je pred tem dejal za televizijsko postajo T7 in se zavzel za čimprejšnjo sestavo nove vlade, povzema nemška tiskovna agencija DPA.

Vjosa Osmami, ki je bila premierska kandidatka LDK, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izrazila prepričanje, da bodo stranke sedle za mizo in se pogovorile o koaliciji.

Predčasne volitve so na Kosovu razpisali, ko je premier Ramush Haradinaj julija letos po skoraj dveh letih in pol odstopil s položaja. To je storil zaradi povabila Posebnega sodišča za vojne zločine na zaslišanje. Haradinaj je bil namreč med vojno na Kosovu med letoma 1998 in 1999 eden od poveljnikov Osvobodilne vojske Kosova.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine