Na angleških in francoskih ulicah protestniki, prišlo je do spopadov s policisti

Na ulice britanske prestolnice so se danes podali nasprotniki rasizma in skrajno desne skupine.
Fotografija: Protestniki zoper rasizem so se danes zbrali ob spomeniku admiralu Horatiu Nelsonu na londonskem Trafalgarskem trgu. FOTO: Daniel Leal-Olivas/AFP
Odpri galerijo
Protestniki zoper rasizem so se danes zbrali ob spomeniku admiralu Horatiu Nelsonu na londonskem Trafalgarskem trgu. FOTO: Daniel Leal-Olivas/AFP

V Londonu so kljub opozorilom britanske vlade danes potekali novi protesti. V bližini britanskega parlamenta se je zbralo več sto privržencev gibanja Black Lives Matter (Črna življenja štejejo) in skrajnih desničarjev. Spopadi so izbruhnili med policisti in drugo omenjenimi, po poročanju britanskega BBC večinoma belimi moškimi, ki so se na ulice podali »obrnit simbole britanske zgodovine«. Med drugim so se postavili v bran spomeniku Winstonu Churchillu. 

Preberite še: Nasilje že stoletja rojeva nasilje
  
Da je šlo za popolnoma nesprejemljivo nasilništvo, je v odzivu na videoposnetek spopadov na protestih tvitnila britanska notranja ministrica Priti Patel. Dodala je, naj se bodo vsi nasilni pripravljeni soočiti z varnostnimi silami. Podobno je menil tudi župan Londona Sadiq Khan. »Londončani nimajo časa za vaše sovraštvo,« je na twitterju sporočil skrajnim desničarjem. 



Preberite še: Revolucije med padanjem spomenikov

Londonska policija je sicer za protestnike iz vrst gibanja Črna življenja štejejo in proteste skrajne desnice določila ločena območja, da med njimi ne bi prišlo do spopadov. Oblasti so prav tako odredile, da se morajo vsi protesti končati do 17. ure po krajevnem času.

Podporniki gibanja Črna življenja štejejo danes v britanski prestolnici. FOTO: Simon Dawson/Reuters
Podporniki gibanja Črna življenja štejejo danes v britanski prestolnici. FOTO: Simon Dawson/Reuters




Utrinek z današnjega pariškega protesta zoper rasizem in policijsko nasilje. FOTO: Anne-christine Poujoulat/AFP
Utrinek z današnjega pariškega protesta zoper rasizem in policijsko nasilje. FOTO: Anne-christine Poujoulat/AFP

Komentarji: