Na meji med Bosno in Hrvaško ustreljen begunec

Begunec, ki je bil v bližini meje s Hrvaško z lovskim orožjem ustreljen v hrbet, je ranam podlegel v Bihaću.
Fotografija: Begunci na balkanski begunski poti so pogosto tarče nasilja in rasizma. FOTO: Armend Nimani/AFP
Odpri galerijo
Begunci na balkanski begunski poti so pogosto tarče nasilja in rasizma. FOTO: Armend Nimani/AFP

Policija v Bihaću v Bosni in Hercegovini je danes potrdila, da je umrl begunec, ki so ga hudo poškodovali streli iz lovskega orožja. Preminuli je bil v skupini migrantov, ki so skušali nezakonito vstopiti na Hrvaško. Policija v BiH je sprožila preiskavo, da bi ugotovila, ali se je tragedija pripetila v BiH ali na Hrvaškem.

Tiskovni predstavnik bihaške policije Ale Šiljdedić je za sarajevski novičarski portal klix.ba povedal, da je bil begunec ranjen v hrbet ter da gre najverjetneje za posledice strelov iz lovskega orožja. Njegova identiteta še ni znana.

Nekaj po sedmi uri zjutraj je skupina sedmih beguncev pripeljala ranjenega kolega do železniške proge v naselju Kulen Vakuf pri Bihaću. Prebivalci so obvestili policijo, a je ranjeni moški kljub nudenju pomoči umrl v ambulanti v Kulen Vakufu, je potrdila policija.

Šiljdedić je še dejal, da bodo preiskovalci poskusili priti do kraja dogodka, da bi ugotovili, ali se je dogodek zgodil v BiH ali na Hrvaškem. Potrdil je, da so begunci nameravali ilegalno vstopiti na Hrvaško.

Po podatkih policije BiH je v begunskih centrih na območju Bihaća in Velike Kladuše najmanj 4000 ljudi. Vsak dan na to območje na zahodu BiH pride še približno 100 beguncev, ki nameravajo nadaljevati svojo pot proti Hrvaški in naprej proti državam Zahodne Evrope, so ocenili.

Hrvaška policija je danes sporočila, da so v gozdu pri Stari Gradiški našli 13 oseb, med katerimi je bilo sedem otrok in štiri ženske, ki so s čolnom čez reko Savo s severa BiH ilegalno prispeli na Hrvaško. V skupini sta bila tudi novorojenček in nosečnica, so navedli. Kot so dodali, gre za člane treh družin iz Iraka, ki so zaprosili za azil na Hrvaškem.

Preberite še: