Na Poljskem znova protesti proti omejitvam dostopa do splava

Tokratni shod je potekal ob 102. obletnici podelitve volilne pravice ženskam na Poljskem.
Fotografija: Protesti na Poljskem potekajo, odkar je ustavno sodišče konec oktobra razsodilo, da umetna prekinitev nosečnosti zaradi razvojnih nepravilnosti zarodka ni skladna z ustavo. FOTO: Jadwiga Figula/Reuters
Odpri galerijo
Protesti na Poljskem potekajo, odkar je ustavno sodišče konec oktobra razsodilo, da umetna prekinitev nosečnosti zaradi razvojnih nepravilnosti zarodka ni skladna z ustavo. FOTO: Jadwiga Figula/Reuters

V Varšavi so se danes kljub omejitvam zaradi epidemije novega koronavirusa znova zbrali številni ljudje, ki protestirajo proti načrtom vlade za nadaljnjo zaostritev zakonodaje o umetni prekinitvi nosečnosti. Tokratni shod je potekal ob 102. obletnici podelitve volilne pravice ženskam na Poljskem.

Protesti na Poljskem potekajo, odkar je ustavno sodišče konec oktobra razsodilo, da umetna prekinitev nosečnosti zaradi razvojnih nepravilnosti zarodka ni skladna z ustavo. Po novem bi bil tako na Poljskem splav mogoč le še v primeru incesta ali posilstva ter življenjske ogroženosti matere. Odločitev sicer še ni bila uradno objavljena in tako še ni stopila v veljavo.

FOTO: Kacper Pempel/Reuters
FOTO: Kacper Pempel/Reuters


»Pred več kot stoletjem si nismo priborile svojih državljanskih pravic, da bi dovolile tistim na oblasti, da nam odvzamejo naše človekove pravice,« so na Facebooku zapisali organizatorji današnjega shoda, ki se ga je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP udeležilo več tisoč ljudi. Potekal je ob okrepljeni prisotnosti policije, ki je zbrane pozivala k razhodu. Več ljudi naj bi policija tudi pridržala.

Preberite še:

Komentarji: