Na Poljsko prispeli prvi ameriški vojaki v okviru okrepitve Natovih sil

Na Poljsko prihaja 1700 ameriških vojakov, ki so del ameriških enot za obrambo članic Nata pred »kakršno koli agresijo«.
Fotografija: Ameriški vojaki pred odhodom v Evropo iz Fort Bragga. FOTO: Allison Joyce/AFP
Odpri galerijo
Ameriški vojaki pred odhodom v Evropo iz Fort Bragga. FOTO: Allison Joyce/AFP

Na Poljsko so v okviru vojaške okrepitve Natovih sil v vzhodni Evropi zaradi bojazni pred rusko invazijo na Ukrajino danes prispeli prvi ameriški vojaki. Večje število ameriških vojakov naj bi v to članico Nata, ki meji na Ukrajino, sicer prispelo v prihodnjih dneh.

Prvi vojaki so danes prispeli na letališče Jesionka na jugozahodu Poljske, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal tiskovni povedal predstavnik poljske vojske, major Przemyslaw Lipczynski. Dodal je, da bo večina kontingenta 1700 ameriških vojakov prispela »kmalu«.

Po podatkih poljskega obrambnega ministrstva naj bi na Poljsko prispelo okoli 1700 ameriških vojakov iz 82. letalske divizije s sedežem v Fort Braggu v Severni Karolini, da bi okrepili Natovo vzhodno krilo.

Prihod v Wiesbaden. FOTO: Stephen P. Perez/AFP
Prihod v Wiesbaden. FOTO: Stephen P. Perez/AFP

Danes je na Poljsko prispela predhodnica. Gre za člane pripravljalne skupine in nekaj poveljnikov, je še povedal Lipczynski po poročanju poljske tiskovne agencije PAP. Večja skupina vojakov naj bi v Jasionki pristala v nedeljo.

Na Poljskem je po navedbah PAP trenutno nameščenih približno 4500 ameriških vojakov, tako v okviru Nata kot na podlagi dvostranskega dogovora z ZDA.

Na poti v Evropo, kjer naj bi varovali pred kakršnim koli napadom. FOTO: Stephen P. Perez/AFP
Na poti v Evropo, kjer naj bi varovali pred kakršnim koli napadom. FOTO: Stephen P. Perez/AFP

Washington je pred dnevi sporočil, da bo zaradi nevarnosti ruske invazije v vzhodno Evropo poslal okoli 3000 dodatnih vojakov, da bi branili članice Nata pred kakršno koli agresijo. Od teh bodo ZDA v Nemčijo in Poljsko poslale okoli 2000 vojakov, iz Nemčije pa bodo v Romunijo premestile tisoč vojakov, trenutno nameščenih na Bavarskem.

Medtem so tudi v nemški Wiesbaden že prispeli prvi od predvidenih 300 ameriških vojakov iz Fort Bragga, je na spletni strani poročal nemški Tagesspiegel.

Preberite še:

Komentarji: