Na predsedniških volitvah v Argentini slavil desničarski populist Javier Milei

Milei med drugim obljublja liberalizacijo zakonov o orožju, nasprotuje pravici do splava in ne verjame, da je človek kriv za podnebne spremembe.
Fotografija: Javier Milei se je razglasil za anarhokapitalista. FOTO: Emiliano Lasalvia/AFP
Odpri galerijo
Javier Milei se je razglasil za anarhokapitalista. FOTO: Emiliano Lasalvia/AFP

Argentinski volivci so v nedeljo v drugem krogu na položaj predsednika države izvolili desničarskega populista Javierja Mielija, ki je po 99 odstotkih preštetih glasov dobil 55,7 odstotka glasov, njegov nasprotnik, levosredinski gospodarski minister Sergio Massa, pa 44,3 odstotka, poroča dpa.

Massa je že čestital nasprotniku za zmago, čestitke pa so prišle tudi iz ZDA. Čestital mu je predsednik ZDA Joe Biden skupaj z državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom, nekdanji predsednik Donald Trump pa je na svojem družbenem mediju Truth Social izrazil prepričanje, da bo Milei naredil Argentino spet veliko.

Anarhokapitalist – za to se je razglasil sam – Milei obljublja radikalne spremembe v argentinski politiki in gospodarstvu, kot so uvedba ameriškega dolarja za nacionalno valuto, ukinitev centralne banke, ukinitev številnih vladnih ministrstev in zmanjšanje proračunske porabe za socialo.

Njegov program je zelo popularen med mladimi argentinskimi volivci, ki so povsem razočarani nad političnimi elitami države, ki živi iz krize v krizo, in želijo svež začetek, poroča dpa.

Milei med drugim obljublja liberalizacijo zakonov o orožju, nasprotuje pravici do splava, ne verjame, da je človek kriv za podnebne spremembe, in je papeža Frančiška opredelil za komunista, zaradi česar so mu katoliški duhovniki v državi nasprotovali. Po drugi strani pa nima nič proti istospolnim porokam.

Massa je pred volitvami skušal prepričati volivce s proračunskimi dodatki za upokojence in delavce ter je v zadnjih mesecih gospodarstvu iz proračuna namenil okoli sedem milijard ameriških dolarjev, kar je okoli 1,5 odstotka celotnega BDP države, poroča dpa.

Argentina je spet v globoki krizi s 140-odstotno letno inflacijo, okoli 40 odstotkov ljudi v drugem največjem gospodarstvu Južne Amerike pa živi pod mejo revščine. Zunanji dolg narašča, nacionalna valuta peso izgublja vrednost v primerjavi z dolarjem, državni aparat je napihnjen, industrijska proizvodnja pa je skromna.

Preberite še:

Komentarji: