Na vzhodu DR Konga zaradi »čarovništva« sežgali več žensk

V treh okrožjih province Južni Kivu so samo ta mesec zažgali ali linčali osem žensk. Od junija do septembra letos so zabeležili 324 obtožb čarovništva.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Carlo Allegri/Reuters
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Carlo Allegri/Reuters

Na vzhodu Demokratične republike Kongo se povečuje število umorov žensk, ki so obtožene čarovništva. V treh okrožjih province Južni Kivu so samo ta mesec zažgali ali linčali osem žensk, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočile lokalne oblasti.

Nelly Adidja iz lokalne nevladne organizacije Združenje žensk v medijih je pri tem navedla, da so od junija do septembra letos obravnavali 324 obtožb čarovništva. Samo v okrožju Kalehe je bilo 114 primerov; od tega so pet žensk žive zažgali, štiri pa so tako imenovane milice za samoobrambo odpeljale neznano kam.

Južni Kivu leži na območju, ki je že leta pod nadzorom oboroženih skupin, od katerih so številne naslednice regionalnih vojn pred četrt stoletja.
 

Policija in pravosodni sistem ne opravljata svojega dela


Direktor in profesor sociologije Bosco Muchukiwa je porast lova na čarovnice pripisal vakuumu pri upravljanju države. »Fenomen se znova pojavlja, ker država ni opravila svoje temeljne naloge – policija in pravosodni sistem ne opravljata svojega dela,« je dejal profesor na Višjem inštitutu za razvoj podeželja v Bukavu, prestolnici pokrajine.

Dodal je, da napade podpihujejo bajakazi – lažni pridigarji ali samooklicani jasnovidci. Večinoma gre za lokalne ženske, ki trdijo, da lahko odkrijejo čarovnice, dejansko pa si prek tega poskušajo povečati vpliv v vasi.

Odvetnik Muhindo Cikwanine rešitev vidi v prepovedi »teh šarlatanov«. »Leta 2014 so pokrajinski zakonodajalci sprejeli zakon o prepovedi linčanja v Južnem Kivuju,« a zakona nikoli niso izvajali, prav tako ni sledila ustrezna kampanja ozaveščanja javnosti, je pojasnil.

Vodja uprave za ozemlje Kabare Thadee Miderho je povedal, da je bilo od začetka leta izvršenih šest umorov, »večinoma žensk, starejših od 60 let«, ki so jih bajakazi označili za čarovnice.

Mlada učiteljica in borka za človekove pravice Shasha Rubenga je opisala, kako je 16. avgusta v vasi Cifunzi, ki ima okoli 2000 vaščanov in leži na obrobju narodnega parka Kahuzi-Biega v DR Kongo, videla lov na čarovnice.

»Bilo je okoli petih zjutraj – v ponedeljek. Mladi moški so hodili po vasi s seznamom, na katerem so bila imena 19 žensk, starejših od 65 let, ki jih je jasnovidka označila za čarovnice,« je dejala. Dodala je, da je večini žensk uspelo pobegniti s svojih domov, a so jim nato te domove uničili. Druge so rešile varnostne sile, ki so streljale v zrak, da bi razgnale množico.
»Potem pa sem videla, kako so ti mladi zagrabili sosedo, ki ji je bilo ime Nyabadeux, starejšo žensko, ki je imela sedem otrok. Pretepli so jo, polili z bencinom in nato zažgali z vžigalico,« je opisala Rubenga.

Dodala je, da se je grozljiv prizor zgodil v osrčju vasi, pri tem pa so sodelovali otroci, mlajši od deset let. »Zagledala sem petletnega otroka, ki je imel v rokah veliko palico in je z njo obračal Nyabadeuxino zoglenelo telo,« je še opisala mlada učiteljica.

Preberite še: