Nad vulkanom Sinabung znova steber pepela in dima

Vulkan, ki velja za visoko aktivnega, je danes ponovno izbruhnil. V zadnjih letih so njegove erupcije zahtevale smrtne žrtve.
Fotografija: Najhuje je bilo v letih 2014 in 2016, ko je izbruh Sinabunga povzročili smrt 16 oziroma sedmih ljudi. FOTO: BNBP/AFP
Odpri galerijo
Najhuje je bilo v letih 2014 in 2016, ko je izbruh Sinabunga povzročili smrt 16 oziroma sedmih ljudi. FOTO: BNBP/AFP

Neaktiven je bil dolga štiri stoletja, zatem se je znova prebudil. Vulkan Sinabung na indonezijskem otoku Sumatra je po stoletjih, ko je bil le gora, katere vrh se je dvigal nad obzorjem, prvič izbruhnil leta 2010, zatem pa leta 2013 in vse odtlej velja za visoko aktivnega. Najhuje je bilo v letih 2014 in 2016, ko je izbruh povzročili smrt 16 oziroma sedmih ljudi.

Danes je, kot poroča AFP, Sinabung znova izbruhnil, nad vulkanom se dviga steber pepela in dima, ki sega do 2000 metrov višine. Prebivalce v bližnji okolici so pristojne službe opozorile na možne toke lave, za evakuacijo pa se niso odločile. Na območju Indonezije je sicer kar okoli 130 aktivnih vulkanov.

FOTO: BNBP/AFP
FOTO: BNBP/AFP


Država leži na območju pacifiškega ognjenega obroča, v coni treh glavnih aktivnih tektonskih plošč, in sicer Evrazijske plošče, Pacifiške plošče in Indoavstralske plošče. Na območju pacifiškega ognjenega obroča je več kot 75 odstotkov vseh aktivnih in mirujočih vulkanov na svetu.

Najbolj aktivna indonezijska vulkana sta Kelud in Merapi na otoku Java, ki sta odgovorna za tisoče smrtnih žrtev v regiji.

FOTO: BNBP/AFP
FOTO: BNBP/AFP

Komentarji: