Največ beguncev in notranje razseljenih v zadnjih 70 letih

Konec leta 2018 je bilo po svetu 70,8 milijona beguncev in notranje razseljenih, največ iz Sirije.
Fotografija: Lani je zaradi konfliktov ali preganjanja svoje domove dnevno zapustilo 37.000 ljudi. Najbolj razseljen narod po poročilu UNHCR ostajajo Sirci, 13 milijonov jih je moralo zapustiti svoje domove. Nekateri so oktobra 2015 prečkali tudi Slovenijo (na fotografiji). FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Lani je zaradi konfliktov ali preganjanja svoje domove dnevno zapustilo 37.000 ljudi. Najbolj razseljen narod po poročilu UNHCR ostajajo Sirci, 13 milijonov jih je moralo zapustiti svoje domove. Nekateri so oktobra 2015 prečkali tudi Slovenijo (na fotografiji). FOTO: Matej Družnik/Delo

Ženeva – Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) je pred jutrišnjim svetovnim dnevom beguncev sporočil, da je število beguncev in notranje razseljenih v lanskem letu doseglo rekord v celotni 70-letni zgodovini UNHCR. Njihovo število se je v zadnjih dvajsetih letih podvojilo, v enem letu je število zraslo za 2,3 milijona.
 
Lani je bilo zaradi konfliktov ali preganjanja na novo razseljenih 13,6 milijona ljudi. Od tega jih je bilo 10,8 milijona razseljenih znotraj lastne države, 2,8 milijona pa je bilo novih beguncev in prosilcev azila. Dnevno je tako svoje domove zapustilo 37.000 ljudi.


Vedno več beguncev

 
Po poročilu UNHCR več kot dve tretjini beguncev prihajata iz petih držav: Sirije (6,7 milijona), Afganistana (2,7 milijona), Južnega Sudana (2,3 milijona), Mjanmara (1,1 milijona) in Somalije (900.000). Kot so zapisali v poročilu, močno narašča število beguncev in prosilcev za azil iz Venezuele. Uradno je lani za azil oziroma status begunca zaprosilo sicer pol milijona Venezuelcev od sicer štirih milijonov, ki so zapustili državo, je opozoril visoki komisar ZN za begunce Filippo Grandi.
 
Begunci so ena od treh skupin, ki jih obravnava UNHCR, lani jih je bilo skupno 25,9 milijona, kar je pol milijona več kot leto prej. Polovica beguncev je mlajših od 18 let. »Ko govorijo o beguncih, velikokrat slišite, da gre za ljudi, ki izkoriščajo in iščejo boljše priložnosti. Otroci ne bežijo, da bi iskali boljše priložnosti. Otroci bežijo, ker je veliko tveganje in nevarnost,« je opozoril Grandi.
 
Največ beguncev, 3,7 milijona, je sprejela Turčija, po številu beguncev ji sledijo Pakistan, Uganda, Sudan in Nemčija, kjer je zatočišče našlo 1,1 milijona beguncev. Kot navaja UNHCR, tretjino beguncev, 6,7 milijona, sprejmejo najmanj razvite države. Največ beguncev glede na število prebivalcev je v Libanonu, kjer je eden od šestih prebivalcev begunec.


Največ prošenj za azil dobijo ZDA

 
Največja skupina, zajeta v poročilu UNHCR, je skupina notranje razseljenih oseb, torej ljudi, ki so razseljeni znotraj lastne države. Po podatkih UNHCR je bilo teh oseb v lanskem letu 41,3 milijona. Največ novih notranje razseljenih oseb prihaja iz Etiopije, gre za kar 1,56 Etiopijcev, ki je moralo lani zapustiti svoje domove.
 
Prosilcev za azil je bilo ob koncu leta 2018 3,5 milijona. Največ novih prosilcev za azil je bilo iz Venezuele, skupno 341.800. Največ prošenj za azil pa so prejele ZDA, sledijo Peru, Nemčija, Francija in Turčija.
 
Sirci so še vedno najbolj razseljeni narod, na svojih domovih ni več 13 milijonov Sircev, od tega jih je 6,6 milijona beguncev, 6,1 milijona je notranje razseljenih, 140.000 Sircev je prosilcev za azil. Po številu razseljenih Sircem sledijo Kolumbijci in Afganistanci.
 
Nekaj razseljenih oseb se je lani na svoje domove vendarle vrnilo. Skupno je šlo za 2,9 milijona ljudi, od tega 2,3 milijona notranje razseljenih oseb in 600.000 beguncev. Število tistih, ki se vračajo na domove, je še vedno znatno nižje od tistih, ki morajo svoj dom zapustiti.

Komentarji: