Naravna katastrofa, ki je zahtevala življenje najmanj šestih ljudi

Pristojne službe so ukazale odklopiti električno energijo v 10.000 domovih in pisarnah, da bi zmanjšale nevarnost izbruha novih požarov. 
Fotografija: Dim se je dvignil tudi nad Sydney. FOTO: Stringer Reuters
Odpri galerijo
Dim se je dvignil tudi nad Sydney. FOTO: Stringer Reuters

V Avstraliji še naprej divjajo požari, ki so uničili že ogromno hiš. Zaradi visokih temperatur in hude suše zvonijo vsi alarmi in konkretnega deževja še ni na vidiku. Zagorelo je tudi na Tasmaniji.

V požarih je v zadnjem mesecu dni umrlo že šest oseb. Plameni so v Novem Južnem Walesu in Queenslandu uničili več kot 500 hiš. Vse to je povzročilo burne razprave o podnebnih spremembah in posledični suši ter požarih. Tudi Sydney se včeraj ni mogel izogniti dimu, ki se dviga ob gozdnih požarih. Na ducate ljudi je zaradi težav z dihali potrebovalo zdravniško pomoč, poroča BBC



Temperature na jugu Avstralije so se dvignile na 45 stopinj Celzija, dodatne težave povzroča še močan veter, ki piha s hitrostjo tudi do 90 kilometrov na uro. Pristojne službe so ukazale odklopiti električno energijo v okrog 10.000 domovih in pisarnah, da bi zmanjšale nevarnost izbruha novih požarov. 

V požarih je bilo uničenih več kot 500 hiš. FOTO: Stringer Reuters
V požarih je bilo uničenih več kot 500 hiš. FOTO: Stringer Reuters


»V nevarnosti so vsi predeli države, nekateri večji požari bi lahko ušli izpod nadzora,« je za BBC povedal predstavnik gasilcev. Državo že dlje časa pesti huda suša. Državni meteorološki urad je zabeležil najbolj suhih prvih devet mesecev leta, odkar izvajajo meritve. Tudi v prihodnjih dneh oziroma mesecih ne pričakujejo močnejšega deževja, ki bi omililo razmere. 

Najhuje je v Novem Južnem Walesu in Queenslandu, a zdaj so ognjeni zublji vzplamteli tudi že na Tasmaniji. FOTO: Stringer Reuters
Najhuje je v Novem Južnem Walesu in Queenslandu, a zdaj so ognjeni zublji vzplamteli tudi že na Tasmaniji. FOTO: Stringer Reuters


Najhuje je v Novem Južnem Walesu in Queenslandu, a zdaj so ognjeni zublji vzplamteli tudi že na Tasmaniji, je opozoril predstavnik civilne zaščite Bruce Byatt. Veliko avstralskih območij trpi zaradi dolgotrajne suše. Znanstveniki svarijo, da je požarna sezona na spodnji celini zaradi podnebnih sprememb postala daljša in bolj intenzivna. 

V Avstraliji so lani imeli najbolj vroče poletje doslej, tudi leti pred tem sta se uvrstili med najbolj vroče, odkar izvajajo meritve. Številni prebivalci kritizirajo avstralsko vlado, ker se po njihovem mnenju ne zna spopasti z okoljsko krizo. Iz poročila Združenih narodov (ZN) izhaja, da Avstralija ne izpolnjuje svojih zavez iz pariškega podnebnega sporazuma glede zmanjšanja emisij ogljikovega dioksida. 

Komentarji: