Nekdanji direktor FBI: Trump je kronični lažnivec

Knjiga spominov Jamesa Comeyja z naslovom Višja zvestoba bo izšla prihodnji teden.
Fotografija: James Comey (levo) in Donald Trump. FOTO: AFP
Odpri galerijo
James Comey (levo) in Donald Trump. FOTO: AFP

New York – V javnosti so zakrožili uradni odlomki iz knjige nekdanjega direktorja ameriške zvezne policije FBI Jamesa Comeyja z naslovom Višja zvestoba, ki bo izšla prihodnji teden.

Ameriški predsednik Donald Trump je Comeyja odpustil maja lani, uradno zato, ker je slabo opravljal svoje delo, neuradno pa zaradi njegove nepripravljenosti zaustaviti preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve. Zdaj zadevo preiskuje neodvisni tožilec Robert Mueller, ki se ukvarja tudi s Trumpovim oviranjem preiskave (med drugim zaradi razrešitve Comeyja).

Comey med drugim trdi, da je bil tedanji minister za domovinsko varnost in sedanji šef Trumpovega kabineta, general John Kelly, ogorčen nad odslovitvijo Comeyja in je tudi sam menda ponudil odstop.
 

Trumpovo predsednikovanje kot gozdni požar


Trump je kot mafijski šef, ki jih je preganjal po službeni dolžnosti, v knjigi piše Comey. Trdi, da je predsednik povsem brez etike, kronični lažnivec, egoist, obseden z zvestobo, njegovo vodenje ZDA pa je kot gozdni požar, ki uničuje vse tisto, kar je dobrega v državi, navaja Washington Post.



Comey prav tako piše, da mu je Trump ukazal odpreti preiskavo, ki bi ovrgla navedbe iz dosjeja preiskave britanskega obveščevalca Christopherja Steela, kjer je med drugim zapisano, da je Trump prostitutkam v moskovskem hotelu leta 2013 naročil urinirati v posteljo, v kateri je nekoč spal nekdanji ameriški predsednik Barack Obama.

Tuji mediji navajajo, da Comey obžaluje tudi svojo preiskavo demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton. Po tem, ko je julija 2016 izjavil, da ni vzroka za obtožnico zaradi uporabe zasebnega strežnika elektronske pošte, je tik pred volitvami začel ponovno preiskovati primer. Čeprav je spet prišel do enakega sklepa, je demokratska kandidatka prepričana, da je preiskava vplivala na volilni izid.

Komentarji: