Netanjahu že razglasil zmago na parlamentarnih volitvah

Glede na uradne izide po prešteti večini glasov je njegova stranka Likud zmagovalka volitev.
 
Fotografija: Izraelski premier Benjamin Netanjahu z ženo Saro pozdravlja svoje podpornike. FOTO: Gil Cohen-Magen/AFP
Odpri galerijo
Izraelski premier Benjamin Netanjahu z ženo Saro pozdravlja svoje podpornike. FOTO: Gil Cohen-Magen/AFP

V ponedeljek so v Izraelu potekale že tretje predčasne parlamentarne volitve v zadnjem letu, na katerih je že glede na rezultate vzporednih volitev, kasneje pa tudi po večini preštetih glasov, največ glasov dobila stranka premiera Benjamina Netanjahuja Likud. Kot je že po objavi vzporednih volitev objavila Al Džazira, se njegovi stranki obeta 36 sedežev od 120 sedežev v parlamentu, medtem ko bo levrosredinski stranki Modra in bela njegovega tekmeca Benija Ganca pripadlo 32 sedežev.

Takšen rezultat bo za stranko Likud pod vodstvom Benjamina Netenjahuja najboljši doslej, piše AFP.

Rezultati kažejo na veliko verjetnost, da bo novo koalicijo sestavljal sedanji premier. Skupaj s preostalimi zavezniki desnih strank, med njimi tudi z ultraortodoksno stranko, bi Netanjahu lahko računal na 59 sedežev, kar pa je premalo za absolutno večino. Če bo Netanjahu dobil parlamentarno večino in začel sestavljati novo vlado, bi to obenem pomenilo zanj pozitivno spodbudo, ko se bo pripravljal na sojenje zaradi obtožb o korupciji, a če večine ne bo dobil, tako Al Džazira, se bo verjetno v Izraelu nadaljeval enoletni politični zastoj države in volivci bodo morali že četrtič na volitve.

Netanjahuju bodo 17. marca začeli soditi zaradi obtožb korupcije. FOTO: Ammar Awad/Reuters
Netanjahuju bodo 17. marca začeli soditi zaradi obtožb korupcije. FOTO: Ammar Awad/Reuters


Zjutraj so s centralnega komiteja sporočili, da so končali preštevanje glasov, a uradni rezultati verjetno ne bodo znani pred popoldnevom.



Kljub temu pa je Benjamin Netanjahu rezultat razglasil za ogromen uspeh. »To je najpomembnejša zmaga v mojem življenju,« je dejal svojim podpornikom v Tel Avivu. V izjavi stranke so dejali, da se je Netanjahu že pogovarjal z zavezniki, s katerimi se je strinjal o čimprejšnjem formiranju močne koalicije, piše AFP.

Njegov nasprotnik, vodja stranke Modra in bela pa je dejal, da je razočaran nad rezultati. Opozoril je, da premiera sredi marca čaka sojenje, »v dveh tednih bo na sodišču zaradi obtožb o korupciji: podkupovanju, goljufiji in kršitvi zaupanja«. Na palestinski strani so nad izidi razočarani. Kot je danes sporočil glavni palestinski pogajalec in tesen sodelavec palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, Saeb Erekat, so zmagale »naselbine, priključitev in apartheid«. Meni, da bo rezultat vodil v nadaljevanje nasilja, ekstremizma in kaosa v regiji, povzema STA.

Preberite še:

Komentarji: