Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Neuradno na Kosovu slavila Kurtijeva stranka Samoopredelitev

Po neuradnih izidih vzporednih volitev je stranka Samoopredelitev prejela 42 odstotkov glasov.
Albin Kurti. FOTO: Laura Hasani/Reuters
Albin Kurti. FOTO: Laura Hasani/Reuters
STA
14. 2. 2021 | 20:15
14. 2. 2021 | 20:26
2:05
Na današnjih parlamentarnih volitvah na Kosovu je zmagala nacionalistična stranka Samoopredelitev (Vetevendosje) Albina Kurtija. Glede na rezultate vzporednih volitev naj bi ta stranka prejela 42 odstotkov glasov, je po zaprtju volišč ob 19. uri sporočil institut Pipos.

image_alt
Volitve potisnile dialog na stranski tir


Na drugo mesto se je po poročanju tiskovne agencije dpa uvrstila dolga leta vladajoča Demokratska stranka Kosova (PDK), ki naj bi glede na rezultate vzporednih volitev prejela 16,5 odstotka glasov, na tretje pa Demokratična liga Kosova (LDK) dosedanjega premierja Avdullaha Hotija s 15 odstotki prejetih glasov.

Za 120 poslanskih mandatov se je sicer potegovalo več kot tisoč kandidatov iz 28 strank in volilnih zavezništev. Za vstop v parlament je treba preseči triodstotni volilni prag.

Prizor z volišča v prištini. FOTO: Laura Hasani/Reuters
Prizor z volišča v prištini. FOTO: Laura Hasani/Reuters


15 strank in zavezništev je moralo pred volitvami s svojih list umakniti 47 kandidatov, saj so bili v zadnjih treh letih pravnomočno obsojeni. Med njimi je tudi eden najbolj priljubljenih kosovskih politikov Kurti. Ali bo zdaj po zmagi njegove stranke na volitvah ponovno prevzel položaj predsednika kosovske vlade, ni znano.

Predčasne volitve sledijo decembrski odločitvi kosovskega ustavnega sodišča, ki je razveljavilo izvolitev Hotija za premierja. Hoti je bil junija lani za kosovskega premierja izvoljen s podporo 61 poslancev. Sodišče je ugotovilo, da eden od poslancev, ki so ga podprli, ni imel pravice glasovati, saj je bil v času glasovanja obsojen zaradi prevare. Pred Hotijem je kosovsko koalicijsko vlado zgolj 60 dni vodil Kurti. Zadnje volitve so bile oktobra 2019.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine