New York Times: Trump pridelal več kot milijardo izgube, davkov ni plačeval osem let

Ameriški časnik je objavil poročilo o poslovanju predsednika ZDA v letih 1985–1994. Trump v tem času ni plačeval niti davkov.
Fotografija: Donald Trump je vztrajno zavračal, da bi javno predstavil davčne napovedi, ki bi odražale njegovo poslovno uspešnost. FOTO: Yuri Gripas/Reuters
Odpri galerijo
Donald Trump je vztrajno zavračal, da bi javno predstavil davčne napovedi, ki bi odražale njegovo poslovno uspešnost. FOTO: Yuri Gripas/Reuters

Donald Trump se je v predsedniško kampanjo leta 2016 podal z imidžem uspešnega podjetnika, a pri tem vztrajno zavračal, da bi svoje davčne napovedi, ki bi to odražale, javno predstavil. Čeprav so v kongresu pritiskali nanj, naj to stori.

Kot piše CNN, je aktualni Trumpov finančni minister in nekdanji bančnik z Wall Streeta Steven Mnuchin še predvčerajšnjim zavrnil predajo podatkov o predsednikovih davčnih napovedih za zadnjih šest let. Te je zahteval odbor za davke predstavniškega doma ameriškega kongresa.

New York Times je v članku z naslovom Desetletje v rdečem: Trumpovi davčni podatki kažejo na več kot milijardo izgube objavil drugačno plat njegovega poslovanja v veliko bolj oddaljenih letih 1985–1994. Skliceval se je na davčne podatke, ki jim jih je uspelo pridobiti na njegovem uredništvu – to je prišlo do informacij o dokumentih, ne do samih dokumentov –, sodeč po teh pa so Trumpova podjetja v tem času pridelala za 1,17 milijarde ameriških dolarjev izgube. V letih 1990 in 1991, denimo, več kot 250 milijonov izgube na leto.
 

Osem let brez davkov


Kaže, da je Trump v tem času iz leta v leto izgubljal več denarja od vseh drugih posameznih davkoplačevalcev v ZDA. Imel je tako visoke izgube, da se je lahko v omenjenem obdobju desetih let kar osem let izogibal plačevanju davkov. Izkoristil je zakon, po katerem so lahko podjetniki izgube v poslovanju podali kot argument za izogib dajatvam na prihodnje dobičke.

Kot piše CNN, je New York Times že v preteklosti objavil, da je menda Trump v devetdesetih letih pomagal svojim staršem, da so se lahko izognili davkom, vključno s »primeri goljufije«, in da je z brati in sestrami pomagal staršem, da so milijone dolarjev skrili v, denimo, obliki daril.

Trump je bil sicer »podjetnik« že v starosti treh let. Tedaj je prejel del očetovega nepremičninskega imperija, ki ga po današnjih standardih ocenjujejo na vrednost kar 413 milijonov dolarjev.

Komentarji: