Ob Erdoganovem obisku v Berlinu: »Brez dogovorov z Erdoganom - ustavite izvoz orožja«

Turški predsednik je v skladu s pričakovanju spregovoril o prepovedani Kurdski delavski stranki (PKK) in njenih aktivnostih v Nemčiji. 
Fotografija: Turški predsednik je v skladu s pričakovanju spregovoril o prepovedani Kurdski delavski stranki (PKK) in njenih aktivnostih v Nemčiji. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Turški predsednik je v skladu s pričakovanju spregovoril o prepovedani Kurdski delavski stranki (PKK) in njenih aktivnostih v Nemčiji. FOTO: Reuters

Ob obisku turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana se je danes na ulicah Berlina zbralo več tisoč nasprotnikov njegove politike. Protest je potekal mirno.

Protesta pod geslom »Erdogan ni dobrodošel« so se udeležili Nemci ter tudi ljudje turškega in kurdskega porekla. »Brez dogovorov z Erdoganom - ustavite izvoz orožja,« piše na enem od transparentov. Na enem pa je tudi zahteva za »konec genocida nad kurdsko skupnostjo«.



Demonstracije, ki se jih je udeležilo okoli 150 ljudi, so potekale že v četrtek zvečer, ko je Erdogan prispel v Nemčijo. Nekateri protestniki so po podatkih policije metali kamenje v policiste, poškodovali pa so tudi eno od avtobusnih postaj in več avtomobilov.

Za varnost je ob obisku turškega predsednika skrbelo 4200 policistov iz Berlina, sedmih drugih zveznih dežel in tudi zvezne policije. V prestolnici so danes zaprli tudi številne ceste.

Protest je potekal mirno. FOTO: Reuters
Protest je potekal mirno. FOTO: Reuters


Erdogan se je že sestal z nemškim predsednikom Frank-Walterjem Steinmeierjem in tudi nemško kanclerko Angelo Merkel. Ta je kritizirala razmere v Turčiji in izpostavila, da še vedno obstajajo temeljne razlike med državama. Pozvala je k hitri razrešitvi primerov v Turčiji pridržanih državljanov Nemčije.

Turški predsednik pa je v skladu s pričakovanju spregovoril o prepovedani Kurdski delavski stranki (PKK) in njenih aktivnostih v Nemčiji. Berlin je pozval k bolj odločenemu boju proti terorizmu.

Erdogan se bo v soboto še enkrat sestal z nemško kanclerko, nakar bo odpotoval v Köln, kjer bo odprl največjo mošejo v Evropi.

Več iz te teme:

Komentarji: