Obeta se neposredna železniška povezava med Benetkami in Ljubljano

O možnosti sodelovanja se je Trenitalia s Slovenskimi železnicami začela pogovarjati v teh dneh, na SŽ so informacije potrdili.
Fotografija: Hitrost vožnje bo prilagojena omejitvam hitrosti na naši železniški infrastrukturi, kjer je najvišja dovoljena hitrost 160 kilometrov na uro. FOTO: Vogel Voranc/Delo
Odpri galerijo
Hitrost vožnje bo prilagojena omejitvam hitrosti na naši železniški infrastrukturi, kjer je najvišja dovoljena hitrost 160 kilometrov na uro. FOTO: Vogel Voranc/Delo

Pri italijanskih železnicah Trenitalia razmišljajo, da bi neposredno železniško povezavo s svojimi hitrimi vlaki Frecciarossa vzpostavili tudi s Slovenijo. Potnike naj bi vozil med Benetkami in Ljubljano.

Pri Trenitalii so pred kratkim s svojimi hitrimi vlaki povezali Italijo in Španijo ter Francijo, v sredo pa bodo zapeljali tudi na železniški progi od beneške železniške postaje Mestre do Opčin pri Trstu in nazaj. Zdaj razmišljajo še o vzpostavitvi neposredne železniške povezave s hitrimi vlaki Frecciarossa med Benetkami in Ljubljano.

O možnosti sodelovanja s Slovenskimi železnicami so se začeli pogovarjati v teh dneh, so na svojih spletnih straneh objavile italijanske železnice. Na Slovenskih železnicah so te informacije za STA potrdili.

Trenitalia zdaj razmišlja o vzpostavitvi neposredne železniške povezave s hitrimi vlaki Frecciarossa med Benetkami in Ljubljano. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
Trenitalia zdaj razmišlja o vzpostavitvi neposredne železniške povezave s hitrimi vlaki Frecciarossa med Benetkami in Ljubljano. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice


Kot so pojasnili, bo hitrost vožnje prilagojena omejitvam hitrosti na naši železniški infrastrukturi, kjer je najvišja dovoljena hitrost 160 kilometrov na uro. Pogovori potekajo v smeri možne vzpostavitve povezave decembra 2021 oz. leta 2022, so še sporočili iz Slovenskih železnic.

Italija in Slovenija sta že imeli neposredno železniško povezavo: med 14. decembrom 2004 in 1. aprilom 2008 je med železniško postajo Santa Lucia v Benetkah in Ljubljano vsak dan vozil Eurocityjev vlak, so še spomnili pri Trenitalii.

Preberite še:

Komentarji: