Včeraj v Sloveniji potrdili 1290 novih okužb, umrlo je še 22 obolelih

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Voranc Vogel/Delo



18.55 V Trbovljah protest zaradi zapiranja šol

Okoli 200 Zasavcev je danes na stopnicah pri Delavskemu domu v Trbovljah pripravilo protest zaradi napovedanega zapiranja šol v ponedeljek. Protest je bil v prvi vrsti namenjen klicu k razumu glede otrok. Tako je bila edina današnja zahteva protestnikov, da se šole odprejo, je skupina občanov zapisala na družbenem omrežju facebook.

16.00 V Kranju množično testiranje občanov v ponedeljek na dveh novih lokacijah

Ker bo v ponedeljek testiranje s hitrimi testi na okužbo z novim koronavirusom v avli Mestne občine Kranj namenjeno izključno zaposlenim v vrtcih in šolah, bo množično testiranje občanov možno na dveh drugih lokacijah, dopoldne v Domu Janeza Filipiča v Naklem, zgodaj popoldne v Domu krajanov v Šenčurju, so danes sporočili z občine.

14.55 Avstrijska policija v St. Antonu kaznovala 96 tujcev zaradi kršenja protikoronskih pravil

Avstrijska policija je v smučarskem središču St. Anton na Tirolskem odkrila 96 tujcev iz vse Evrope, ki so kršili pravila za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Vsi so morali plačati globo. Župan St. Antona Helmut Mall je ta teden dejal, da je v zadnjem času v kraj prišlo več deset mladih turistov iz vse Evrope, ki so zaobšli protikoronska pravila. V Avstriji smučišča obratujejo, vendar so hoteli zaprti za turiste. Tirolska policija je v petek zvečer sporočila, da so bili med tistimi, ki so jih odkrili pri kršenju pravil in kaznovali, Britanci, Danci, Švedi, Romuni, Nemci, Avstralci, Irci in Poljaki. Policisti so spoštovanje pravil v St. Antonu preverjali v petek zvečer, kršitelje pa so kaznovali z do 2180 evri kazni, poročajo tuje tiskovne agencije.

12.42 Povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dnevih v Sloveniji 1208

Povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih v Sloveniji je v petek znašalo 1208, število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh pa 816, navaja spletna stran Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Doslej so po podatkih NIJZ s PCR testi testirali 801.092 oseb, s hitrimi testi pa 250.030. Okužbo z novim koronavirusom so potrdili pri skupno 165.887 osebah, od tega pri 77.643 moških in 88.235 ženskah.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je bilo do vključno petka cepljenih 52.926 oseb, z dvema pa 22.830, kažejo podatki, ki jih izvajalci cepljenja poročajo v Elektronski register cepljenih oseb.

11.08 Tudi Vietnam odobril cepivo AstraZenece

Vietnamsko ministrstvo za zdravje je danes sporočilo, da so odobrili cepivo AstraZenece za uporabo na območju države, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V začetku januarja so tamkajšnje oblasti sporočile, da nameravajo kupiti 30 milijonov odmerkov tega cepiva.

Država se sicer bori z največjim izbruhom koronavirusa od začetka pandemije. Povezan je z bolj nalezljivo britansko različico novega koronavirusa. Doslej so potrdili več kot 180 primerov okužbe, večina pa je povezanih s tovarno v provinci Hai Duong na severu države, v kateri je zaposlenih več tisoč ljudi.

10.42 Na Tajvanu prva žrtev covida-19 od lanskega maja

Na Tajvanu so danes zabeležili prvo smrtno žrtev covida-19 od maja lani, s čimer se je skupno število žrtev bolezni, ki jo povzroča novi koronavirus, povzpelo na osem. Na 23-milijonskem otoku so do zdaj potrdili le 909 primerov okužbe, od tega je bilo 75 lokalnih prenosov.

10.38 Od ponedeljka v večini Italije najblažji omejitveni ukrepi

Od ponedeljka bo večina od 20 italijanskih dežel označenih z rumeno barvo, kar pomeni najblažje ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Rdečih območij, kar pomeni najstrožje ukrepe, ne bo več, oranžnih pa bo pet dežel oziroma pokrajin, je v petek odločila italijanska vlada. Stroka ob tem svari, da je epidemija covida-19 še vedno v občutljivi fazi.

10.36 V Sloveniji je umrlo je še 22 obolelih s covidom-19

Po podatkih vlade je včeraj umrlo še 22 bolnikov s covidom-19. Trenutno je v bolnišnicah v državi hospitaliziranih 1047 obolelih, od tega 165 na intenzivnih oddelkih. Po podatkih sledilnika za covid-19 je do zdaj skupno umrlo 3490 oseb, pri katerih so potrdili okužbo s koronavirusom, v državi pa je okoli 17.200 aktivnih primerov okužbe.



10.02 EU ne bo nadzorovala izvoza cepiv na Severno Irsko

Evropska unija je v petek zvečer sporočila, da bo uvedla nadzor nad izvozom cepiv na Severno Irsko, da ta ne bi postala stranska vrata za pošiljanje cepiv iz EU na celinski del Združenega kraljestva. To ji omogoča 16. člen severnoirskega protokola. To je del sporazuma o britanskem izstopu iz EU, katerega namen je preprečiti trdo mejo med Irsko, ki je članica unije, in Severno Irsko, ki je del Združenega kraljestva. 16. člen protokola omogoča enostransko neupoštevanje delov dogovora, če ena od strani oceni, da ti povzročajo gospodarske, družbene ali okoljske težave.

Ta odločitev je poskrbela za kritike v Londonu, na Severnem Irskem in na Irskem. Britanski premier Boris Johnson je bil močno zaskrbljen zaradi tega. Kritičen je bil tudi irski premier Micheal Martin. Po pogovorih voditeljev se je Bruselj odločil, da tega vendarle ne bo storil.

9.54 Na območju Slovenije evidentiranih 1290 novih okužb

Po podatkih sledilnika za covid-19 so včeraj v Sloveniji potrdili 1290 novih okužb. 987 s PCR testi, 303 pa s hitrimi antigenskimi. Prvih so opravili 4299, kar pomeni, da je bil delež pozitivnih 23-odstoten, hitrih antigenskih testov pa je bilo 8494. Med temi je bilo pozitivnih 3,6 odstotka. 



8.39 Tudi Grčija znova zaostruje protikoronske ukrepe

Grška vlada dva tedna po sprostitvi znova zaostruje nekatere ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Od danes so na nekaterih območjih znova zaprte trgovine z nenujnim blagom. Gre za območja, kjer so v zadnjem času beležili visoko rast novih primerov okužbe, med drugim v Atiki, ki zajema Atene in njihovo okolico. Trgovine bodo sicer lahko blago še naprej prodajale prek spleta ali telefona, dovoljen je osebni prevzem kupljenega blaga.

Grška vlada se v večji meri drži svojega načrta glede odpiranja šol. Na območjih z visoko stopnjo okužb se bodo učenci višjih razredov osnovnih šol lahko vrnili v šolske klopi, medtem ko bodo imeli srednješolci še naprej pouk na daljavo.

8.30 Do konca februarja rok za oddajo izjav o izplačilu kriznega dodatka
 
Delodajalci, ki so v skladu s sedmim protikoronskim zakonom svojim zaposlenim ob plači za december izplačali tudi 200 evrov kriznega dodatka, imajo še do konca februarja čas za oddajo izjav, na podlagi katerih jim bo Finančna uprava RS (Furs) izplačani znesek vrnila. To se bo zgodilo najpozneje do 20. marca.

Sedmi protikoronski zakon, ki ga je DZ sprejel konec lanskega decembra, določa, da delodajalec vsakemu zaposlenemu, ki dela in čigar zadnja izplačana mesečna plača ni presegla dvakratnika minimalne plače, izplača ob plači za mesec december krizni dodatek v višini 200 evrov. Ta je oproščen plačila vseh davkov in prispevkov.

Na portalu eDavki je dostopna vloga, s katero delodajalec izjavi, da je zaposlenemu izplačal krizni dodatek. Oddaja izjave je mogoča zgolj v elektronski obliki. Rok za oddajo izjav je 28. februar, Furs pa bo nato upravičenim delodajalcem izplačani krizni dodatek povrnil najpozneje do 20. marca.

7.10 Evropske države zaradi novih različic koronavirusa spet zapirajo meje

Več evropskih držav se za preprečitev širjenja novih različic novega koronavirusa odloča za zapiranje meja. Češka od danes vstop v državo dovoljuje le v izjemnih primerih, Nemčija pa prepoveduje vstop v državo osebam z območij, kjer se širijo bolj nalezljive različice novega koronavirusa. Francija bo v nedeljo zaprla meje za države izven EU.

Češka od danes tujcem vstop v državo dovoljuje še v izjemnih primerih. Med izjeme med drugim sodijo službena potovanja ali študij, neodložljivi družinski obiski ter udeležba na pogrebu. Kdor pa ima v državi denimo počitniško namestitev, te do nadaljnjega ne bo mogel uporabljati. Potovanja iz države ostajajo mogoča.

Nemčija pa od danes prepoveduje vstop v državo osebam z območij, kjer se širijo bolj nalezljive različice novega koronavirusa. Ukrep od danes velja za potnike iz Brazilije, Velike Britanije, Irske, Portugalske in Južne Afrike, od nedelje pa še iz Lesota in Esvatinija.

Trgovine, specializirane za prodajo perila, ostajajo zaprte. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Trgovine, specializirane za prodajo perila, ostajajo zaprte. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


7.00 V trgovinah z živili od danes tudi nogavice in spodnje perilo

Z današnjim dnem bodo lahko prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, znova ponujale tudi nogavice in spodnje perilo. Tako je namreč v sredo odločila vlada.

Vlada je na sredini seji podaljšala odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom z enakimi izjemami, kot so veljale doslej – odprte so lahko denimo živilske prodajalne, lekarne, bencinski servisi, geodetske in dimnikarske storitve, tržnice s hrano, frizerski saloni in čistilnice. V živilskih prodajalnah in drogerijah bodo od današnjega dne lahko na police znova umestili tudi nogavice in perilo.

Še nekaj več trgovin je lahko še naprej odprtih v statističnih regijah z boljšo epidemiološko sliko, to so osrednjeslovenska, podravska, gorenjska, koroška, primorsko-notranjska, pomurska in savinjska. V teh so dovoljene tudi premične stojnice za prodajo kmetijskih pridelkov in proizvodov, servisne delavnice za motorna vozila in kolesa ter specializirane prodajalne z otroškim programom.

Prav tako lahko v omenjenih regijah še naprej delujejo žičniške naprave ter smučišča pod pogojem, da upravljavec naprav zagotovi hitro testiranje v organizaciji pooblaščenega izvajalca na vstopni točki na smučišče ali da mu negativen test na okužbo s koronavirusom predloži sam uporabnik.

7.00 V obalno-kraški in zasavski regiji danes zaprtje nenujnih trgovin in kulturnih ustanov

S seznama regij z ugodnejšo sliko sta izpadli obalno-kraška in zasavska regija, kar pomeni, da se v teh dveh regijah ukinjajo pretekli teden sproščene izjeme, vezane na odprtje trgovin, obratovanje žičniških naprav ter ponujanje kulturnih storitev. Tako se zapirajo galerije in muzeji, knjižnice pa morajo preiti na brezstično izposojo.

Več iz te teme:

Komentarji: