Od začetka vojne v Ukrajini mrtvih več kot 50.000 ruskih vojakov

BBC v Rusiji, neodvisna medijska skupina Mediazona in prostovoljci štejejo smrti od februarja 2022, ko je Rusija napadla Ukrajino.
Fotografija: Tudi Ukrajina rekdo komentira obseg smrtnih žrtev na svoji strani. FOTO: Anatolii Stepanov/AFP
Odpri galerijo
Tudi Ukrajina rekdo komentira obseg smrtnih žrtev na svoji strani. FOTO: Anatolii Stepanov/AFP

Četudi Rusija skrbno »skriva« število smrtnih žrtev na njihovi strani, BBC v Rusiji, neodvisna medijska skupina Mediazona in prostovoljci od februarja 2022 štejejo smrtne žrtve med ruskimi vojaki. Njihovo število je po njihovih podatkih od začetka vojne februarja 2022 preseglo mejo 50.000, danes poroča BBC.

V zadnjih 12 mesecih že več kot dve leti trajajoče vojne, ko je Rusija začela uveljavljati t. i. strategijo »mesoreznice«, so ugotovili, da je v primerjavi s prvim letom vojne število mrtvih naraslo za 25 odstotkov. V drugem letu spopadov je tako umrlo več kot 27.000 ruskih vojakov, kar je kazalnik, da so ruske ozemeljske pridobitve terjale visok človeški davek.

Podatke so pridobili med drugim tudi s pregledovanjem novih grobov na pokopališčih, javno dostopnih informacij iz uradnih poročil, časopisov, družbenih omrežij. Rusija teh podatkov ne komentira.

Izraz mesoreznica se je uveljavil kot opis načina, kako Moskva neusmiljeno pošilja vedno nove skupine vojakov v vojno, da bi s tem poskušala izčrpati ukrajinske sile.

50.000 je sicer osemkrat večja številka od edine, ki jo je Moskva v teh dveh letih javno potrdila. Kot navaja BBC, pa je dejansko število smrtnih žrtev na ruski strani verjetno še precej višje. Kot opozarjajo, njihova analiza ne vključuje smrti milic v Donecku in Lugansku, ki ju zaseda Rusija.

Rusko zavzetje mesta Avdijivka na vzhodu Ukrajine lansko jesen je prav tako povzročilo novo povečanje števila vojaških smrti. FOTO: Anatolii Stepanov/AFP
Rusko zavzetje mesta Avdijivka na vzhodu Ukrajine lansko jesen je prav tako povzročilo novo povečanje števila vojaških smrti. FOTO: Anatolii Stepanov/AFP

Tudi Ukrajina redko komentira število smrtnih žrtev v svojih vrstah. Februarja je predsednik Volodimir Zelenski dejal, da je bilo ubitih 31.000 ukrajinskih vojakov – vendar ocene, ki temeljijo na ameriških obveščevalnih podatkih, kažejo večje izgube.

Več žrtev po ofenzivi v Donecku

Podatki kažejo, da je ruska vojska utrpela močan porast števila smrtnih žrtev, ko je januarja 2023 začela obsežno ofenzivo v regiji Doneck v Ukrajini. Ko so se Rusi borili za mesto Vuhledar, so po podatkih Inštituta za preučevanje vojne (ISW) uporabili napade, ki so – poleg zahtevnega terena, pomanjkanja bojne moči in neuspehov, da bi presenetili ukrajinske sile – vodili do majhnih pridobitev ozemlja, a velikih izgub.

Drugi pomemben skok v številu žrtev je viden spomladi 2023 med bitko za Bahmut – ko je skupina plačancev skupine Wagner Rusiji pomagala zavzeti mesto. Wagnerjev vodja Jevgenij Prigožin je takrat svoje izgube ocenil na 22.000. Rusko zavzetje mesta Avdijivka na vzhodu Ukrajine lansko jesen je prav tako povzročilo nov porast vojaških smrti.

Štetje grobov

Prostovoljci, ki sodelujejo z BBC in Mediazono, od začetka vojne štejejo nove vojaške grobove na 70 pokopališčih po vsej Rusiji. Kot je razvidno tudi s posnetkov iz zraka, so se pokopališča močno razširila. Slike in videoposnetki, posneti na tleh, kažejo, da večina teh novih grobov pripada vojakom in častnikom, ubitim v Ukrajini. BBC tudi ocenjuje, da vsaj dva od petih mrtvih ruskih borcev pred tem nista bila povezana z rusko vojsko.

Preberite še:

Komentarji: