Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Odstopil je slovaški notranji minister

Tomaš Drucker se poslavlja zaradi zahtev po odstavitvi direktorja policije Tiborja Gašparja.
Slovaški notranji minister Tomas Drucker na današnji tiskovni konferenci. FOTO: Vladimir Simicek/AFP
Slovaški notranji minister Tomas Drucker na današnji tiskovni konferenci. FOTO: Vladimir Simicek/AFP
Ka. M., STA
16. 4. 2018 | 16:33
16. 4. 2018 | 16:58
2:11
Bratislava – Danes je po treh tednih in pol na položaju nepričakovano odstopil slovaški notranji minister Tomaš Drucker. Kot je pojasnil novinarjem, ne želi odgovarjati za odstavitev direktorja policije Tiborja Gašparja, čigar odstop po umoru preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka in njegovega dekleta zahtevajo protestniki.

Z ozirom na to, kar je Gašpar v preteklosti uspel storiti, njegova odstavitev ne bi bila upravičena ne primerna, je povedal Drucker. »V teh okoliščinah nimam pravice ostati na položaju,« je pojasnil po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

Gašparja obtožujejo neučinkovitosti pri preiskavah

Pritisk na direktorja policije se je po umoru preiskovalnega novinarja in njegove zaročenke konec februarja iz dneva v dan povečeval. Med drugim so njegov odstop ali odstavitev zahtevali udeleženci protestov minuli teden. Gašpar po njihovem mnenju ne bo zagotovil objektivne preiskave dvojnega umora. Mediji direktorja policije obravnavajo tudi kot odgovornega za neučinkovite preiskave korupcijskih škandalov, povezanih s podjetniki, ki so blizu vladajoči koaliciji. Te primere korupcije je preiskoval tudi Kuciak.


Pozivom k odstopu direktorja policija se je pridružil tudi slovaški predsednik Andrej Kiska. V pogovoru z novinarji je v četrtek izrazil pričakovanje, da bodo direktorja policije odstavili v prihodnjih dneh. Po njegovih besedah bi bil odhod Gašparja ključen za obnovo zaupanja ljudi v policijo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine