Orbánovemu Fideszu v EPP spet prizaneseno

Madžarski poslanec, ki je šefa skupine Webra primerjal z nacionalsocialisti, kaznovan le z omejitvami dela v evropskem parlamentu.
Fotografija: Madžarskemu premierju Viktorju Orbánu je na bruseljskem parketu čedalje težje. FOTO: Francisco Seco/Reuters
Odpri galerijo
Madžarskemu premierju Viktorju Orbánu je na bruseljskem parketu čedalje težje. FOTO: Francisco Seco/Reuters

Bruselj – V poslanski skupini EPP v evropskem parlamentu poslanca Fidesza Tamása Deutscha niso kaznovali z izključitvijo, čeprav je njihovemu vodji Manfredu Webru očital, da uporablja enak argument kot gestapo in stalinistična tajna služba na Madžarskem.  

Deutsch je pred kratkim napadel stališča Webra, ki je kritiziral madžarsko nasprotovanje pogojevanju izplačil iz bruseljskih blagajn z vladavino prava. »Weber pravi, da se ti ni treba bati, če nimaš česa skrivati. Dobro se spomnim, da sta Gestapo in ÁVO (madžarska tajna služba v času socializma) imela enak slogan,« se je glasila Deutscheva izjava.

V skupini so sinoči kljub nezadovoljstvu številnih poslancev, ki so najprej zahtevali izključitev, zgolj odločili, da Deutsch ne bo smel več nastopati v imenu skupine, prevzemati naloge poročevalca za posamezne dosjeje ali drugih uradnih položajev. To v praksi pomeni, da bo lahko poslansko delo opravljal z manj obveznostmi.

image_alt
Dnevi bruseljskega grmenja za Fidesz


Deutsch se je pred odločanjem opravičil Webru za očitke. V skupini so ostro obsodili Deutscheve izjave, ki da so v nasprotju z vrednotami EPP. Tudi pogosti napadi Fideszevih predstavnikov na EU in njene vrednote niso skladni s temeljnimi prepričanji EPP (vladavina prava, neodvisno sodstvo, svoboda tiska …), so zapisali. Med drugim so v skupini EPP še navedli, da je mehanizem o vladavini prava (pogojevanje evropskih sredstev) zgodovinski dogovor, na katerega bi morali biti vsi ponosni.  

V skupini so sicer pozvali Fideszeve poslance, naj razmislijo, ali so njihova osnovna politična prepričanja še v skladu z vrednotami in ključno vsebino skupine EPP. Stranko EPP (njen predsednik je Donald Tusk) pa pozvali, naj sprejme odločitev o Fideszu (o njegovi izključitvi iz družine) takoj, ko bodo zdravstvene razmere to dopuščale.

Zlasti nemška delegacija, ki je v EPP najmočnejša, po neuradnih informacijah ni hotela, da bi Deutscha že izključili, saj bi takšna odločitev v zapletenih političnih časih v EU lahko imela širše posledice. Znotraj EPP je Tusk med najbolj odločnimi zagovorniki izključitve Fidesza pod vodstvom Viktorja Orbána. Največ zagovornikov izključitve prihaja iz držav Beneluksa in Skandinavije.



Pod zahtevo za izključitev Deutscha se je podpisala tudi slovenska poslanka Ljudmila Novak (NSi). Tudi Franc Bogovič (SLS) je glasoval za predlog predsedstva skupine, ki je bil sinoči sprejet. Od 142 navzočih jih je bilo 133 za, 6 proti, trije pa vzdržani. Med nasprotniki izključitve Deutscha sta Romana Tomc in Milan Zver (oba SDS). 

Preberite še:

Komentarji: