Orkan Maria je v Portoriku zahteval 4600 smrtnih žrtev

Orkan, ki je pustošil septembra lani, je po podatkih harvardske raziskave zahteval sedemdesetkrat več smrtnih žrtev od uradnih ocen.
Fotografija: Oblasti so ocenile, da je bilo žrtev neurja samo 64, vendar strokovnjaki menijo, da je štetje oteževala prekinitev oskrbe z električno energijo in uničenje, ki ga je povzročilo neurje. FOTO: Hector Retamal/AFP
Odpri galerijo
Oblasti so ocenile, da je bilo žrtev neurja samo 64, vendar strokovnjaki menijo, da je štetje oteževala prekinitev oskrbe z električno energijo in uničenje, ki ga je povzročilo neurje. FOTO: Hector Retamal/AFP

Orkan Maria, ki je septembra lani prizadel Portoriko, je po ugotovitvah ameriških znanstvenikov zahteval več kot 4600 smrtnih žrtev. To je 70-krat več od uradnih ocen, po katerih naj bi zahteval zgolj 64 žrtev.

Za posledicami orkana je med 20. septembrom, ko je pustošil po Portoriku, in 31. decembrom lani po ocenah znanstvenikov s Harvarda umrlo 4645 ljudi. Menijo, da gre še vedno za prenizko oceno, saj bi bilo lahko število tudi višje od 5700, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
 

Nazadnje so število žrtev objavili decembra lani


Oblasti so ocenile, da je bilo žrtev neurja samo 64, vendar strokovnjaki menijo, da je štetje oteževala prekinitev oskrbe z električno energijo in uničenje, ki ga je povzročilo neurje. Nazadnje so število žrtev objavile decembra lani. Znanstvenikom niso omogočili dostopa do najnovejših podatkov, zaradi česar ti niso mogli primerjati podatkov.Večina žrtev orkana Maria je umrla zaradi otežene zdravniške oskrbe, do česar je prišlo zaradi izpada elektrike in prekinjenih cestnih povezav. Zato je umrla približno tretjina vseh žrtev, so znanstveniki navedli v poročilu, objavljenem v reviji New England Journal of Medicine. Kot so še pojasnili, človeka niso šteli za mrtvega, če so njegovi sorodniki povedali, da je pogrešan.

Raziskavo so izvedli med januarjem in februarjem letos na naključno izbranih 3329 domovih na tem ameriškem čezmorskem ozemlju. Tedaj je bila večina anketirancev še brez vode in elektrike. »V povprečju so bila gospodinjstva 84 dni brez elektrike, 64 dni brez vode, in 41 brez telefonske povezave,« so zapisali.

Raziskavo so izvedli med januarjem in februarjem letos na naključno izbranih 3329 domovih na tem ameriškem čezmorskem ozemlju. FOTO: Hector Retamal/AFP
Raziskavo so izvedli med januarjem in februarjem letos na naključno izbranih 3329 domovih na tem ameriškem čezmorskem ozemlju. FOTO: Hector Retamal/AFP


Orkan na Portoriku je po najnovejših ocenah tako zahteval tudi precej več žrtev kot najbolj smrtonosen orkan v zgodovini ZDA Katrina, v katerem je leta 2005 umrlo 1833 ljudi.

Komentarji: