Palestina zahteva pravico, Erjavec je razočaran

Karl Erjavec je razočaran zaradi zahteve Izraela po pogovoru s slovensko veleposlanico.
Fotografija: Ministrstvo za zunanje zadeve se bo ustrezno odzvalo. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Ministrstvo za zunanje zadeve se bo ustrezno odzvalo. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Ljubljana – Slovenski zunanji minister Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle, je danes izrazil obžalovanje zaradi odločitve Izraela, da zaradi slovenske podpore resoluciji ZN, ki je pozvala k mednarodni preiskavi nedavnega nasilja na območju Gaze, pokliče na pogovor slovensko veleposlanico. Napovedal je odgovor zunanjega ministrstva na to potezo Izraela.

»Ta ukrep obžalujem. Ker je bilo toliko mrtvih in ranjenih, smo kot predsedujoči svetu ZN za človekove pravice dolžni takšne stvari raziskati, preiskovati. Zato smo tudi podprli, da se začne ta preiskava in ugotovi, kaj se je pravzaprav zgodilo, zakaj je toliko mrtvih in ranjenih,« je povedal Erjavec.

Svet ZN za človekove pravice se je na zahtevo več držav v petek sestal na izrednem zasedanju zaradi nedavnega nasilja ob palestinskih protestih na območju Gaze, ki so bili usmerjeni tudi proti odprtju ameriškega veleposlaništva v Jeruzalemu. Po zadnjih podatkih je bilo na ta dan ubitih 62 Palestincev, več kot 2200 pa jih je bilo ranjenih. Svet ZN je z resolucijo pozval k izvedbi mednarodne preiskave teh dogodkov. Resolucijo je podprlo 29 držav, med njimi Slovenija, ki letos predseduje temu organu Združenih narodov. Erjavec je ob tem dejal, da je bila pri odzivu izraelske vojske na palestinske proteste nesorazmerna uporaba sile.

Ob tem je napovedal, da se bo ministrstvo za zunanje zadeve ustrezno odzvalo. Kako, ni podrobneje pojasnil. Ne načrtuje pa recipročnega ukrepa, da bi na pogovor poklical izraelskega veleposlanika, ki pokriva Slovenijo. »Pomembno je, da kot predsedujoči svetu ZN za človekove pravice podpiramo začetek preiskave. In to ni odvisno od izraelskega veleposlanika, ki pokriva Slovenijo,« je poudaril minister.

Dodal je, da bodo na ministrstvu še preučili, ali je morda vendarle potreben »še kakšen poseben pogovor«. »Še prej pa bom opravil pogovor z veleposlanico, ki je bila poklicana na pogovor,« je še povedal Erjavec.
 

Palestina za pregon izraelskih voditeljev


Palestinske oblasti so danes pozvale Mednarodno kazensko sodišče (ICC), naj uvede kazensko preiskavo vrste domnevnih izraelskih zločinov, od gradnje judovskih naselbin na okupiranem Zahodnem bregu do ubojev palestinskih protestnikov.

Palestinci so že večkrat pozvali ICC, naj sproži pregon proti izraelskim voditeljem, tokrat pa je palestinski zunanji minister Rijad al Maliki vložil zahtevo za uradno preiskavo.

To je pomemben in zgodovinski korak v smeri zagotavljanja pravice za palestinski narod, ki še naprej trpi zaradi obsežnih in sistematičnih zločinov, je po srečanju z glavno tožilko ICC Fatou Bensouda v Haagu dejal Maliki.

Kako bo na palestinsko zahtevo odgovoril ICC, za zdaj ni jasno. Sodišče že izvaja predhodno preiskavo domnevnih izraelskih zločinov med ofenzivo proti gibanju Hamas na območju Gaze leta 2014 ter izraelskih dejavnosti na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu.
 

Ciničen korak brez pravne veljavnosti?


Maliki je pozval ICC, naj pospeši uvedbo kazenske preiskave vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti, ki jih je zagrešil Izrael. »Odgovorni za zločine, omenjeni v tej zahtevi, morajo brez odlašanja odgovarjati za svoja dejanja,« je poudaril.

Palestinci so se za ukrepanje odločili po nedavnem nasilju na meji med Gazo in Izraelom, kjer so izraelski vojaki ubili 60 Palestincev.

Krvavi protesti palestinskih upornikov z izraelskimi oblastmi na meji z Gazo pred odprtjem ameriškega veleposlaništva v Jeruzalemu. FOTO: Adel Hana/AP
Krvavi protesti palestinskih upornikov z izraelskimi oblastmi na meji z Gazo pred odprtjem ameriškega veleposlaništva v Jeruzalemu. FOTO: Adel Hana/AP


Izraelsko zunanje ministrstvo je zahtevo Palestincev označilo za ciničen korak brez pravne veljavnosti. »Palestinska zahteva je pravno neveljavna, ICC nima pristojnosti nad izraelsko-palestinskim vprašanjem, saj Izrael ni član sodišča, palestinske oblasti pa niso država,« so sporočili.

Komentarji: