Papež Frančišek: Sram nas je

Papež priznal, da se Katoliška cerkev ni pravočasno odzvala na obtožbe o spolnih zlorabah čilskih duhovnikov.
Fotografija: Papež Frančišek: Osramočen moram reči, da nismo poslušali in se nismo pravočasno odzvali. FOTO: AP
Odpri galerijo
Papež Frančišek: Osramočen moram reči, da nismo poslušali in se nismo pravočasno odzvali. FOTO: AP

Santiago de Chile - Papež Frančišek je v pismu vernikom v Čilu, ki so ga objavili v četrtek, priznal, da se Katoliška cerkev ni pravočasno odzvala na obtožbe o spolnih zlorabah čilskih duhovnikov. »Osramočen moram reči, da nismo poslušali in se nismo pravočasno odzvali,« je v pismu, ki ga je objavila Čilska škofovska konferenca, zapisal papež.

Sveti oče je tudi napovedal, da naj bi Čile kmalu ponovno obiskala nadškof Charles Scicluna in pater Jordi Bertomeu, ki sta državo že obiskala februarja in se pogovarjala z žrtvami zlorab, poroča francoska tiskovna agencija AFP.


 

Prezrli in prekrili spolne zlorabe


Papež Frančišek je že v začetku meseca, ko je prebral sklepe preiskave o zlorabah, napovedal spremembe v čilski Cerkvi. Prav tako se je že opravičil žrtvam in se nedavno tudi osebno srečal s tremi od njih. Danes in v nedeljo naj bi sprejel novega žrtve.

Več članov vodstva čilske Cerkve je obtoženih, da so v 80. in 90. letih minulega stoletja prezrli in prekrili spolne zlorabe pedofilskega duhovnika Fernanda Karadime, ki ga je Vatikan sicer dosmrtno suspendiral.

Komentarji: