Konec januarja v Sloveniji za četrtino manj Pfizerjevega cepiva

Več evropskih držav je izrazilo zaskrbljenost po včerajšnji Pfizerjevi napovedi, da bo v naslednjih treh do štirih tednih prihajalo do zamud pri dobavi cepiva.
Fotografija: Po napovedih podjetij Pfizer in BioNTech bo količina pošiljk cepiva za države Evropske unije ponovno skladna s predhodnim načrtom takoj po 25. januarju. FOTO: Sebastien Bozon/AFP
Odpri galerijo
Po napovedih podjetij Pfizer in BioNTech bo količina pošiljk cepiva za države Evropske unije ponovno skladna s predhodnim načrtom takoj po 25. januarju. FOTO: Sebastien Bozon/AFP

Ameriška multinacionalna farmacevtska korporacija Pfizer in nemško biotehnološko podjetje BioNTech sta danes sporočili, da bo pri dobavah njunega cepiva proti covidu-19 prišlo do enotedenske zamude. Po njunih zagotovilih bo količina pošiljk cepiva za države Evropske unije ponovno skladna s predhodnim načrtom takoj po 25. januarju.

V skupnem sporočilu za javnost sta podjetji po poročanju francoske tiskovne agencije AFP navedli, da sta oblikovali načrt, ki bo omogočil krepitev proizvodnih zmogljivosti v Evropi in dobavo bistveno več odmerkov v drugi četrtini. »Zato bo v našem obratu v Puursu v Belgiji prišlo v prihajajočem tednu do začasnega zmanjšanja števila pošiljk cepiva,« sta zapisali.

image_alt
Tekma za prvo potrjeno cepivo


Tudi na slovenskem zdravstvenem ministrstvu so se odzvali z napovedjo zmanjšanih količin cepiva Pfizer tudi za Slovenijo. Državna sekretarka Marija Magajne je objavila, da lahko konec meseca pričakujemo za četrtino zmanjšano dobavo.Tudi direktor NIJZ Milan Krek je napovedal, da bo zaradi težav dobavitelja Pfizerjevega cepiva potrebno prilagoditi načrt cepljenja s prvim odmerkom v prihodnjem tednu.
 

Zamuda zaradi sprememb v proizvodnem procesu


Zamuda je posledica del v tovarni Pfizerja v Puursu, ki so potrebna za zagotovitev povečanja proizvodnje cepiva. Ko bo to opravljeno, bo po današnjih navedbah obeh podjetij omogočena od sredine februarja povečana dobava cepiva. »Da lahko to dosežemo, so zdaj potrebne določene spremembe proizvodnih procesov,« sta navedli podjetji.

Potem ko so v Pfizerju v petek napovedali, da bo v naslednjih treh do štirih tednih prišlo do zamud pri dobavi cepiva, je več evropskih držav izrazilo zaskrbljenost, saj bi to lahko še dodatno upočasnilo procese cepljenja prebivalstva proti covidu-19 v Evropi.

Cepivo, ki sta ga rekordno hitro izdelala Pfizer in BioNTech, je bilo prvo dovoljeno za splošno rabo na Zahodu, potem ko ga je 2. decembra odobrila Velika Britanija.

Preberite še:

Komentarji: