Po formalnem ustoličenju japonskega cesarja še »božansko«

Na včerajšnji slovesnosti v tokijski cesarski palači je cesar Naruhito, ki velja za potomca boginje Amaterasu, postal božanski vladar.
Fotografija: Japonski cesar Naruhito in cesarica Masako med vožnjo v cesarsko palačo. FOTO: Str/AFP
Odpri galerijo
Japonski cesar Naruhito in cesarica Masako med vožnjo v cesarsko palačo. FOTO: Str/AFP

Novi japonski cesar Naruhito se je včeraj udeležil stoletja starega obreda ustoličenja. V ceremoniji, imenovani daijosai (v japonščini označuje veliko praznovanje), se cesar po srečanju z mitično boginjo sonca Amaterasu spremeni v božanskega vladarja, čigar oblast sega tudi v posmrtno življenje.

Amaterasu je sveta prednica, japonski cesarji pa so po tamkajšnjem verovanju neposredni potomci te boginje, ki ne le da je bila vladarica sonca in neba, temveč je skrbela tudi za ohranitev ravnovesja in skladnosti na zemlji.

Na božanski obred je bilo povabljenih več kot 700 gostov. FOTO: Str/AFP
Na božanski obred je bilo povabljenih več kot 700 gostov. FOTO: Str/AFP


Slovesnost, na kateri cesar daruje boginji svež pridelek riža v prostorih tokijske cesarske palače, je japonske davkoplačevalce stala okoli 225 milijonov evrov, poroča CNN. Na obred je bilo povabljenih več kot 700 gostov, med njimi tudi japonski premier Šinzo Abe. Devetinpetdesetletni Naruhito je sicer formalno zasedel prestol krizantem 22. oktobra.

Čeprav je japonska cesarska družina večkrat poudarila, da je božanski obred ključen pri ustoličenju vladarjev, so nasprotniki dejali, da krši ustavno načelo ločitve države in verskih skupnosti, z obredom pa naj bi se otoška država vrnila v čase, ko so cesarja častili kot utelešenje boga.

Zaradi tega je lani več kot 300 ljudi vložilo tožbe proti državi, med njimi tudi duhovnik Takuja Hošide. »S tem ko dovolimo državi, da financira daijosai, podpiramo imperialno mitologijo Japonske,« je dejal.

Preberite še:

Komentarji: