Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Po Juliji okreva še Sergej Skripal

Kako se bo izboljšanje zdravja žrtev kemičnega napada odrazilo na mednarodni ravni, ni jasno.
Po mesecu dni v kritičnem stanju se zdravje Sergeja Skripala izboljšuje. FOTO: Reuters
Po mesecu dni v kritičnem stanju se zdravje Sergeja Skripala izboljšuje. FOTO: Reuters
Jure Kosec
10. 4. 2018 | 09:47
10. 4. 2018 | 16:35
5:01
Okrevanje nekdanjega ruskega­ dvojnega agenta in njegove­ hčere je vneslo nov zaplet v britansko-ruski spor. Kaj bosta lahko Julija in Sergej Skripal prispevala­ k preiskavi napada v Salisburyju, bo vsekakor zanimalo obe vpleteni strani.
Iz okrožne bolnišnice v Salisburyju so ta teden sporočili, da se zdravje »slavnih« pacientov hitro izboljšuje. Novici o okrevanju 33-letne Julije Skripal, ki je v četrtek dala prvo izjavo za medije, je danes sledila vest o tem, da njen oče Sergej po mesecu dni ni več v kritičnem stanju. Direktorica bolnišnice Christine Blanshard je potrdila, da se 66-letni Sergej Skripal »odziva na zdravljenje in pospešeno okreva«.
Nekdanjega dvojnega agenta in njegovo hčer so 4. marca našli nezavestna v parku v Salisburyju, kjer sta kazala znake hude zastrupitve z neznano substanco. Pozneje so strokovnjaki ugotovili, da sta bila žrtvi poskusa atentata s kemičnim orožjem, točneje, živčnim strupom iz skupine novičok. Čeprav so jima sprva pripisali malo možnosti za preživetje, ju je zdravstveno osebje vendarle spravilo k sebi. In to ravno v času, ko Zahodu in Rusiji zmanjkuje argumentov in protiargumentov, s katerimi bi prepričala mednarodno skupnost o tem, katera stran laže in katera govori resnico o napadu v Salisburyju.
Okrevanje Sergeja in Julije Skripal bo brez dvoma pomemben dejavnik v preiskavi napada, ki se je doslej zanašala predvsem na vzorce strupa in obveščevalne podatke, na podlagi katerih je britanska vlada prišla do ugotovitve, da je za poskus atentata najverjetneje odgovorna Rusija. Moskva te očitke zavrača, britanske dokaze pa označuje za navadne insinuacije.
Zdravstveno stanje Julije Skripal se hitro izboljšuje. FOTO: Facebook
Zdravstveno stanje Julije Skripal se hitro izboljšuje. FOTO: Facebook

Tajni dosje

Po pozivih uglednih strokovnjakov za kemično orožje, naj se britanska vlada na rusko protiofenzivo odzove z objavo obveščevalnih podatkov o vpletenosti Rusije v napad, je londonski Times danes razkril del vsebine tajnega dosjeja, domnevno namenjenega britanskim zaveznicam, v katerem piše, da je bil strup, uporabljen v poskusu atentata na Sergeja in Julijo Skripal, proizveden v ruskem vojaškem laboratoriju v kraju Sikani, kjer so strokovnjaki v zadnjem desetletju testirali možnosti njegove uporabe v atentatih.
Kako se bosta razkritje domnevnega izvora strupa in vrnitev Skripalovih med žive odrazila v odkrivanju ozadja napada na mednarodni ravni, danes ni bilo jasno. Zahod je v četrtek zvečer še drugič zavrnil pozive Moskve po skupni britansko-ruski preiskavi napada v Salisburyju. Izredno zasedanje varnostnega sveta OZN, sklicano na zahtevo Rusije, se je končalo z enakim razpletom kot izredno zasedanje izvršnega sveta Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW), kjer je ruski predlog dan prej podprlo le šest od 41 držav članic, 15 pa jih je glasovalo proti. Štiriindvajset ur pozneje je sledil nov neuspeh, tokrat v 15-članskem varnostnem svetu, kjer so Veliko Britanijo med glasovanjem o ruskem predlogu skupne preiskave napada vnovič podprle vse zahodne zaveznice na čelu z ZDA.
Preiskava napada v Salisburyju se nadaljuje, prihodnji teden bodo znani rezultati neodvisne analize strupa.FOTO: AFP/Geoff Caddick
Preiskava napada v Salisburyju se nadaljuje, prihodnji teden bodo znani rezultati neodvisne analize strupa.FOTO: AFP/Geoff Caddick

Besedna vojna

Ruski veleposlanik v OZN Vasilij Nebenzja je četrtkovo zasedanje izkoristil predvsem kot priložnost za eskalacijo besedne vojne. Britansko vlado je obtožil širjenja »lažnih zgodb« in poskusil vzbuditi dvom o verodostojnosti britanskih dokazov. V polurnem nastopu je večkrat poskusil prikazati Rusijo kot žrtev zarote Zahoda, London pa obtožil uporabljanja »nacistične taktike« v »propagandni vojni« proti ruski državi. »Našim britanskim kolegom smo povedali, da se igrajo z ognjem in da jim bo še žal za to,« je največkrat citirani del veleposlanikovega govora.
Veleposlanikovi poskusi relativiziranja obtožb na račun Rusije so naleteli na oster odziv predstavnic Združenega kraljestva in ZDA. Britanska veleposlanica v OZN Karen Pierce in ameriška odposlanka Kelley Currie sta ruske zahteve po vzpostavitvi vzporedne preiskave napada v Salisburyju opisali kot poskus izpodjedanja legitimnosti obstoječe preiskave pod taktirko OPCW. Britanska veleposlanica je poudarila, da Združeno kraljestvo »ne bo sprejemalo lekcij o morali ali naši odgovornosti od države, ki je storila toliko za blokiranje ustrezne preiskave uporabe kemičnega orožja v Siriji«, s čimer se je Karen Pierce dotaknila občutljive točke.
Prihodnji teden bodo znani rezultati neodvisne analize vzorcev strupa, ki je bil uporabljen v poskusu umora Sergeja in Julije Skripal. Tako kot v primeru mednarodne preiskave kemičnih napadov v Siriji je Rusija nakazala, da njenih izsledkov ne bo upoštevala.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine