Trije močni potresni sunki pred obalo Nove Zelandije

Območje pred severno obalo Nove Zelandije je danes stresel močan potres, oblasti so izdale opozorilo pred cunamijem.
Fotografija: Potresi v regiji so pogosti. FOTO: Ho/Reuters Pictures
Odpri galerijo
Potresi v regiji so pogosti. FOTO: Ho/Reuters Pictures

Območje pred obalo Nove Zelandije je danes stresel močan potres, zaradi katerega so pristojne oblasti izdale opozorilo pred cunamijem, ki so ga čez nekaj ur preklicale. Magnitudo potresa z žariščem vzhodno od novozelandskega Severnega otoka ameriški seizmološki urad (USGS) ocenjuje na 7,3, lokalni sledilni center GeoNet pa na 7,1. Sledila sta še dva potresna sunka, zadnji z magnitudo osem. Oblasti so nemudoma ponovno izdale opozorilo pred nevarnostjo cunamijev. 

Žarišče potresa v zgodnjih jutranjih urah petka po lokalnem času je bilo po podatkih USGS 180 kilometrov severovzhodno od mesta Gisborne na Severnem otoku, na globini 10 kilometrov. GeoNet po drugi strani navaja globino 90 kilometrov.

Ameriški center za opozarjanje pred cunamiji s sedežem na Havajih je sporočil, da so na območju 300 kilometrov okoli žarišča potresa mogoči nevarni valovi cunamija. 

Tudi pristojna novozelandska agencija je izdala opozorilo in pozvala vse prebivalce obalnih območij, naj se umaknejo na višje ležeče predele in čim dlje od obale, nato pa je opozorilo preklicala, a ga čez nekaj ur, po tretjem močnem potresnem sunku ponovno izdala,

Glede na poročila so tresenje tal čutili na širšem območju, tudi v novozelandskih mestih Auckland, Wellington in Christchurch. O pomembnejši škodi ali poškodovanih ni poročil.

Na Novi Zelandiji so februarja obeležili 10. obletnico katastrofalnega potresa v Christchurchu na Južnem otoku, ki je zahteval 185 življenj.

Preberite še:

Komentarji: