Švica uvedla obvezno karanteno za potnike iz Slovenije

V članku povzemamo relevantne informacije o bolezni covid-19.
Fotografija: Švica je danes uvedla obvezno karanteno za potnike iz 15 držav, ki beležijo porast okužb z novim koronavirusom. FOTO: Leon Vidic/Delo 
Odpri galerijo
Švica je danes uvedla obvezno karanteno za potnike iz 15 držav, ki beležijo porast okužb z novim koronavirusom. FOTO: Leon Vidic/Delo 



15.15 Pouk se lahko nadaljuje v učilnicah

Pouk v osnovnih in srednjih šolah se lahko še naprej nadaljuje tako, da so vsi učenci in dijaki pri pouku v šoli, so glede na razpoložljive podatke o okužbah v šolstvu objavili na ministrstvu za izobraževanje. Na današnji dan je z novim koronavirusom okuženih 66 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju ter 69 otok v vrtcih in šolah.

Kot so objavili na ministrstvu, glede na trenutne podatke ni razloga, da bi se način izvedbe pouka v šolah spreminjal.

12.57 Vlada o morebitnih novih ukrepih do ponedeljka

Ob današnjem rekordnem številu potrjenih okužb z novim koronavirusom je vladni govorec Jelko Kacin ponovno pozval k spoštovanju ukrepov, še posebej v delovnih organizacijah. O morebitnem zaostrovanju ukrepov se bosta vlada in svetovalna skupina posvetovali že med vikendom, odločitev pa je mogoče pričakovati v ponedeljek, je napovedal Kacin.

Sprejemanje ukrepov je odvisno od rezultatov današnjega testiranja, ki bodo znani v soboto. Če se bo stanje močno poslabševalo, bi se lahko vlada sestala že med vikendom, sicer pa bodo ukrepe obravnavali na ponedeljkovi seji. Do takrat bo morebitne predloge pripravila tudi svetovalna skupina za covid-19, ki deluje v okviru ministrstva za zdravje.

Več v članku: V Sloveniji rekordnih 192 novih okužb

11.42 Na Hrvaškem 223 novih okužb s koronavirusom

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob 5414 testih potrdili 223 okužb z novim koronavirusom, za covidom-19 pa je umrlo pet ljudi, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Največ novookuženih so potrdili na območju Zagreba, in sicer 57. V primorsko-goranski županiji imajo novo žarišče okužbe v domu za starejše v Delnicah.

Danes objavljeno število okuženih z novim koronavirusom v sosednji državi je nekoliko manjše, kot je bilo v četrtek, ko so poročali o 232 novih primerih. Od začetka tedna so na Hrvaškem potrdili 873 novih okužb, trenutno je aktivnih okužb 1226. V bolnišnicah se zdravi 273 bolnikov, med njimi jih je 22 priključenih na ventilatorje, je še sporočil nacionalni štab civilne zaščite.

10.27 V Sloveniji 192 novih okužb

Po vladnih podatkih so na območju Slovenije včeraj evidentirali kar 192 okužb z novim koronavirusom. To je novo rekordno število. Prejšnji rekord, dosežen 17. septembra, je bil veliko nižji, 137 okužb. Včeraj so v Sloveniji opravili 3645 testiranj. Hospitaliziranih je bilo 60 obolelih, od tega 15 na intenzivni negi. Umrl ni nihče. Odpustili so 11 oseb.

Več v članku: V Sloveniji rekordnih 192 novih okužb

9.01 Konflikti, podnebna kriza in covid-19 močno ogrožajo zdravje žensk in otrok

Konflikti, podnebna nestabilnost in pandemija covid-19 resno ogrožajo zdravje in blaginjo vseh otrok in mladostnikov, so sporočili iz Slovenske fundacije za Unicef, kjer navajajo najnovejše poročilo Unicefa, WHO in Sklada ZN za prebivalstvo Protect the Progress: Rise, Refocus, Recover, 2020.

Zlasti pandemija poglablja neenakosti pri dostopu najranljivejših do osnovnih življenjskih storitev – motnje v ključnih zdravstvenih storitvah imajo najbolj uničujoč vpliv na najbolj ranljive ženske in otroke. Na vrhuncu pandemije so bile šole zaprte v 192 državah, kar je prizadelo učni proces 1,6 milijarde učencev. Povečala sta se nasilje v družini ter zloraba deklet in žensk. Prav tako naraščata revščina in podhranjenost.

Opozarjajo, da je leta 2019 umrlo 5,2 milijona otrok, mlajših od pet let, in milijon mladostnikov, zaradi vzrokov, ki bi jih bilo mogoče preprečiti. Vsakih 13 sekund je umrl novorojenček. Vsako uro 33 žensk ni preživelo poroda in 33.000 deklic je bilo vsak dan prisiljenih v poroke, običajno z veliko starejšimi moškimi.

8.36 Število smrtnih žrtev pandemije bo kmalu seglo do milijona

Po svetu je zaradi covida-19 umrlo že 982.969 ljudi, je objavila Univerza Johnsa Hopkinsa v Baltimoru v ZDA. Število okužb znaša že 32.230.923. Najbolj prizadete države so še vedno ZDA, Indija, Brazilija in Rusija.

8.30 Rekord okužb tudi v Franciji

V Franciji so v četrtek objavili doslej najvišje število okužb, 16.096. Število je precej višje od dosedanjega rekorda 13.498.

8.18 Karneval v Riu 2001 preložen

Znameniti karneval v Riu de Janeiru, ki bi moral biti prihodnje leto februarja, so preložili, poroča BBC. V Braziliji je bilo doslej potrjenih že 4,5 milijona okužb in 138.000 smrti. Turizem sicer v brazilskem gospodarstvu zaseda osem odstotkov, odpoved karnevala bi prizadela številne družine, katerih dohodek je povezan z njim.

8.08 Na OP Francije le tisoč gledalcev na dan

Število navijačev, ki bodo lahko spremljali teniške boje na tretjem grand slamu sezone na igriščih Roland Garrosa, so francoske pristojne službe znova zmanjšale. Po zadnjih informacijah bo lahko na OP Francije v Parizu navzočih tisoč gledalcev na dan, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki navaja odločitev premiera Jeana Castexa.

Vedno večje število okužb z novim koronavirusom v Franciji ter v glavnem mestu je organizatorje turnirja za grand slam v sodelovanju z državnimi oblastmi sprva prisililo, da v teniški kompleks na dan dovolijo vstop 5000 navijačem. To število pa so morali pred uradnim začetkom turnirja še zmanjšati. Še pred tremi tedni so organizatorji načrtovali izvedbo turnirja pred 11.500 gledalci, a se je položaj v državi v zvezi s pandemijo novega koronavirusa precej poslabšal.

Več v članku: V Parizu gledalcev le za vzorec

Komentarji: