Po Trumpovih grožnjah Mehika poslala policijo na mejo z Gvatemalo

Predsednik obljublja posledice, če sosednja država ne bo ustavila skupine migrantov, ki potujejo proti ZDA.
Fotografija: Skupina migrantov iz nekaterih srednjeameriški držav se počasi promika proti severu. FOTO: Johan ORDONEZ / AFP
Odpri galerijo
Skupina migrantov iz nekaterih srednjeameriški držav se počasi promika proti severu. FOTO: Johan ORDONEZ / AFP

Mehika je na svojo mejo z Gvatemalo poslala policijo, predvidoma zato, da bi ustavila skupino nekaj sto migrantov, ki se počasi premika z juga proti severu.

Odločitev je padla kmalu zatem, ko je ameriški predsednik Donald Trump sinoči prek twitterja zagrozil z zaprtjem ameriških mejnih prehodv z Mehiko, če mehiška vlada ne bo storila več za ustavitev dotoka migrantov iz Gvatemale, Hondurasa in Salvadorja.

Trump je sinoči prek twitterja nakazal, da je pripravljen vpoklicati ameriško vojsko in zapreti mejo med državama, če sosednja država ne bo ustavila skupine več sto ljudi, ki naj bi ta teden iz Gvatemale prispela v Mehiko. Danes zjutraj pa je pohvalil potezo mehiških oblasti in dodal, da se veseli sodelovanja z njimi.Večina migrantov, ki so si za cilj izbrali ZDA, po navedbah zahodnih medijev beži pred nasiljem in revščino v domovini. Predsednikovi tviti bi utegnili določiti ton današnjega srečanja med ameriškim državnim sekretarjem Mikom Pompeom in mehiškim predsednikom Enriquejem Peño Nietom v Ciudadu de Méxicu.
 

Preberite še:

Komentarji: