Potres na gori ujel številne turiste

Na gori Rinjani so še vedno pohodniki iz Francije, ZDA, Avstrije, Nemčije, Tajske, Nizozemske in Malezije, skupaj jih je preko 500.
Fotografija: Porušenih je več tisoč domov, zato so mnogi Indonezijci v trenutku postali brezdomci. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Porušenih je več tisoč domov, zato so mnogi Indonezijci v trenutku postali brezdomci. FOTO: Reuters

Več kot dvesto pohodnikov je ujetih na gori Rinjani na indonezijskem otoku Lombok, potem ko je uničujočemu potresu sledilo več zemeljskih plazov, ki so s seboj odnesli gorske poti.Na stotine delavcev zdaj poskuša utrditi nove poti do gore Rinjani, ki je priljubljena turistična točka za obiskovalce Indonezije. Močen potres z magnitudo 6,4 je imel epicenter nedaleč od gore.

V potresu je umrlo najmanj 14 ljudi, več kot 160 je ranjenih. Porušenih je več tisoč domov, zato so mnogi Indonezijci v trenutku postali brezdomci.

V potresu je umrlo najmanj 14 ljudi, več kot 160 je ranjenih. FOTO: AFP
V potresu je umrlo najmanj 14 ljudi, več kot 160 je ranjenih. FOTO: AFP

 

Na pohodnike padale skale


Med žrtvami potresa je tudi malezijski turist, ki je bil na poti na goro ravno v času tresenja tal. Enako velja za mladega indonezijskega pohodnika, za oba so bile usodne padajoče skale.

Na gori so še vedno ujeti pohodniki iz Francije, ZDA, Avstrije, Nemčije, Tajske, Nizozemske in Malezije. Koliko je vseh skupaj, je več ocen. Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA je na gori ujetih najmanj 560 pohodnikov in njihovih vodnikov. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pa okoli 700. Pri reševanju sodeluje 184 ljudi, med njimi tudi vojaki, pohodnike pa iščejo tudi s helikopterji.

Močen potres z magnitudo 6,4 je imel epicenter nedaleč od gore. FOTO: AP
Močen potres z magnitudo 6,4 je imel epicenter nedaleč od gore. FOTO: AP

 

Območje s številnimi potresi in vulkani


Eden od gorskih vodičev Sukanta je za BBC opisal, kakšne so zdaj razmere: »Ujeti so ljudje, ti so bili blizu jezera, ki je skoraj povsem na sredini. Zdaj ne morejo nikamor, saj so plazovi odnesli ravno ceste, ki vodijo do jezera.«

Goro Rinjani vsako leto obišče več sto tisoč pohodnikov, Indonezija pa je vajena potresov, saj je del področja, kjer se pogosto tresejo tla in bruhajo vulkani.

Okoli 500 pohodnikov so že uspešno rešili. FOTO: Reuters
Okoli 500 pohodnikov so že uspešno rešili. FOTO: Reuters

Komentarji: