Požare zanetila potrgana električna napeljava?

V zdravstveni oskrbi je še 71 ljudi, več jih je v kritičnem stanju.
Fotografija: Vas Mati blizu Aten je skoraj povsem uničena. FOTO: Eurokinissi/Reuters
Odpri galerijo
Vas Mati blizu Aten je skoraj povsem uničena. FOTO: Eurokinissi/Reuters

Atene – Uničujoče gozdne požare vzhodno od Aten je zakrivila potrgana električna napeljava, je izjavil župan kraja Penteli, ki leži na pobočju nad uničenimi letovišči na polotoku Atika.

»Videl sem potrgano napeljavo. S tem se je vse začelo,« je za grški radio 24/7 dejal župan Dimitris Stergiu in pojasnil, da je to sprožilo iskre, ki so zanetile ogenj. Gasilci medtem niso podali mnenja o tem, kaj je povzročilo požare, je pa pravosodje že v sredo odprlo preiskavo. Pojavili so se sumi, da so požare podtaknili požigalci.


Število žrtev narašča


Grške oblasti so sporočile, da je število smrtnih žrtev požarov naraslo na 82. Več ljudi še vedno pogrešajo, zato se oblasti bojijo, da se bo število žrtev še povečalo.

Irsko veleposlaništvo je potrdilo, da je med smrtnimi žrtvami tudi Irec, ki je bil v Grčiji z ženo na medenih tednih.

Gasilci in reševalci še vedno preiskujejo območje, saj so prejeli številne klice o pogrešanih ljudeh. Oblasti bodo identificirale trupla s pomočjo DNK-analize, zato so oblasti svojce zaprosile za vzorce.

Požari so večinoma pogašeni, iskanje morebitnih preživelih se nadaljuje. FOTO: Alkis Konstantinidis/Reuters
Požari so večinoma pogašeni, iskanje morebitnih preživelih se nadaljuje. FOTO: Alkis Konstantinidis/Reuters


Po ponedeljkovih požarih so v bolnišnico prepeljali okoli 187 ljudi. V sredo jih je bilo v zdravstveni oskrbi še 71, med drugim okoli deset otrok, od katerih jih je več v kritičnem stanju.

Preživeli pripovedujejo strašne zgodbe o tem, kako so v zadnjem trenutku poskušali zbežati pred napredujočim požarom. Nekateri so se zatekli na plaže in v morje, a so zaradi gostega dima imeli hude težave z dihanjem.Medtem reševalne ekipe še vedno preiskujejo domove in avtomobile. Na območju so tudi številni prostovoljci, ki pomagajo z oskrbo hrane in vode.

Grčija žaluje za žrtvami. FOTO: Costas Baltas/Reuters
Grčija žaluje za žrtvami. FOTO: Costas Baltas/Reuters


Požari vzhodno od Aten so pod nadzorom, en divja še približno 25 kilometrov zahodno od Aten v bližini kraja Kineta. Vremenoslovci sicer v prihodnjih dneh napovedujejo težko pričakovan dež.

Grški mediji so najhujše požare v državi označili za nacionalno tragedijo, mnogi pa se sprašujejo, kako so lahko nastale takšne razmere v državi, kjer gozdni požari niso novost. Požari so izbruhnili v ponedeljek zaradi hude suše, močnega vetra in vročinskega vala s temperaturami do 40 stopinj Celzija.

V državi so razglasili izredne razmere, premier Aleksis Cipras in člani vlade pa so odpovedali napovedana srečanja in obiske.

Komentarji: