Prestolnico Tunizije bo prvič vodila ženska

Tunis bo vodila Souad Abderrahim, Ciudad de México pa Claudia Sheinbaum.
Fotografija: Zmagoslavje Souad Abderrahim po izvolitvi na mesto županje. FOTO: Fethi Belaid/AFP
Odpri galerijo
Zmagoslavje Souad Abderrahim po izvolitvi na mesto županje. FOTO: Fethi Belaid/AFP

Tunis – Glavno mesto Tunizije bo prvič v zgodovini vodila ženska. Gre za 53-letno Souad Abderrahim, ki jo je mestni svet v torek izvolil za županjo Tunisa.

»Zmago posvečam tunizijskim ženskam,« je po izvolitvi dejala Souad Abderrahim in dodala, da se bo v času mandata trudila za pozitivne spremembe. Novoizvoljeno županjo Abderrahim, nekdanjo študentsko aktivistko in direktorico farmacevtskega podjetja, je pri kandidaturi podprla konservativna stranka Ennahda. Četudi je članica stranke, je na volitvah nastopila kot neodvisna kandidatka, navaja tiskovna agencija AFP.



Medtem ko gre v navedbah tujih medijev brati pomisleke mnogih ob dejstvu, da bo Tunis odslej vodila ženska, je Oumayma Ben Abdullah z Inštituta Tahrir za bližnjevzhodne politike povedala, da izvolitev županje v državi, ki je komaj lani odpravila prepoved porok Tunizijk z nemuslimani, navdihuje ženske. »Zdaj vedo, da lahko postanejo županje ali prevzamejo druge vodstvene položaje ne glede na svojo politično usmeritev ali poreklo. Po revoluciji se položaj žensk izboljšuje, predvsem zaradi civilne družbe in feminističnega gibanja, ki vztraja v boju za pravice žensk,« 27-letna Oumayma situacijo v državi opisuje za časopis The National.
 

Tudi Ciudad de México bo po novem vodila ženska


Ženska je bila na čelo oblasti prestolnice prvič izvoljena tudi na splošnih nedeljskih volitvah v Mehiki. Ciudad de México bo odslej vodila doktorica fizike Claudia Sheinbaum iz stranke Gibanje za nacionalni preporod (Morena), na čelu katere je novoizvoljeni mehiški predsednik Andrés Manuel López Obrador. Kot je zatrdila v intervjuju za mehiško televizijo Imagen Televisión, se bo v sodelovanju s federalno vlado med drugim posvetila vprašanju varnosti in mobilnosti.

Claudia Sheinbaum med oddajo glasu na nedeljskih volitvah v Mehiki. FOTO: Bernardo Montoya/AFP
Claudia Sheinbaum med oddajo glasu na nedeljskih volitvah v Mehiki. FOTO: Bernardo Montoya/AFP

Komentarji: