Pri nesrečnežu našli »zaklad«

Pri moškem so našli novce, ki bi bili danes vredni okoli 500 evrov. 
Fotografija: Moškega je ubila skala. FOTO: AP/Ciro Fusco
Odpri galerijo
Moškega je ubila skala. FOTO: AP/Ciro Fusco

Številni so moškega, čigar okostje so našli pred dnevi, označili za enega največjih nesrečnežev. Moški je namreč bežal pred smrtonosnim vulkanom, ki je pod seboj pokopal Pompeje, a ga je nato zadela in ubila padajoča skala. 

Arheologi so pri njem našli »zaklad« ali, kot so se strokovno izrazili, »zakladno najdbo zadnjega ubežnika iz Pompejev«. V usnjenem mošnjičku so našli dvajset srebrnih denarijev in železni ključ, je povedal upravnik arheološkega najdišča Pompeji Massimo Osanna.

Osanna je pojasnil, da 20 srebrnih novcev ustreza 80 sestercem oziroma 500 evrom. To pa je znesek, od katerega bi povprečna družina v antičnem Rimu lahko dobro živela dva tedna. Zato domnevajo, da ni šlo niti za izjemno premožnega niti za posebno revnega moškega. Morda je bil trgovec, ki zaradi težav z noga – imel naj bi poškodovano golenico - mesta ni mogel zapustil v času, ko ga je večina.

Po besedah Osanne so arheologi ostanke usnjenega mošnjička, novce in ključ našli, ko so premaknili okostje, da bi ga prenesli v laboratorij. Novci so vsi srebrniki, a iz različnih obdobij.

Okostje kot tudi novce, ključ in ostanke mošnjička bodo raziskali v laboratoriju ter skušali ugotoviti, kaj natanko se je pred 1900 leti dogajalo v mestu pod Vezuvom. Najprej pa bodo skušali ugotoviti, v kakšni fizični kondiciji je bil moški.

Osanna je odkritje označil za izjemno pomembno. »Predmeti in življenjske okoliščine moškega nam lahko veliko povedo o življenju in življenjskih zgodbah ljudi v mestu,« je dodal.

Pompeje je leta 79 uničil izbruh Vezuva. Mesto je danes deloma izkopano. Velja za eno največjih turističnih znamenitosti Italije. Letno pritegne 2,5 milijona obiskovalcev.

Komentarji: