Po poročanju srbskega tiska albanski specialci zasedli jezero Gazivode

Tisk je poročal o incidentu s specialci iz enot ROSU na severu Kosova. Medtem je v Prištini več tisoč Albancev protestiralo proti Thaçiju.
Fotografija: Na ulicah Prištine se je več tisoč Albancev zbralo na protestih proti Thaçiju in njegovemu predlogu, da bi Kosovo in Srbija zamenjali ozemlje. FOTO: Visar Kryeziu/AP
Odpri galerijo
Na ulicah Prištine se je več tisoč Albancev zbralo na protestih proti Thaçiju in njegovemu predlogu, da bi Kosovo in Srbija zamenjali ozemlje. FOTO: Visar Kryeziu/AP

Srbski tisk je poročal, da je skupina oboroženih pripadnikov kosovskih specialnih enot ROSU na severu Kosova zavzela hidroelektrarno in umetno jezero Gazivode, ki si ga lastijo na obeh straneh meje.
 
Kot so zapisale Večernje novosti, je šlo za pripadnike ROSU, neuradno jih je bilo 60, na srbski strani so vojaške in policijske sile že postavili v bojno pripravljenost. Kot so poročali, so albanski specialci obkolili jezero in prijeli Srbe, zaposlene v centrali. Po poročanju srbskega tiska so se za to odločili zaradi obiska jezera kosovskega predsednika Hashima Thaçija.



Srbski predsednik Aleksandar Vučić je odredil najvišjo stopnjo bojne pripravljenosti srbske vojske in bil po pisanju časopisa v stalni komunikaciji z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom. Albansko stran je obtožil kršenja mednarodnih sporazumov.

Po poročanju tiska so se okoli 14. ure pripadniki ROSU umaknili, z albanske strani pa so sporočili, da je šlo le za obisk.
 

Protesti v Prištini proti menjavi ozemlja


Kot piše STA, se je medtem na ulicah Prištine več tisoč Albancev zbralo na protestih proti Thaçiju in njegovemu predlogu, da bi Kosovo in Srbija zamenjali ozemlje. Protestniki, ki so vihteli albanske, nemške in ameriške zastave, so v Prištini od predsednika zahtevali, naj odstopi od pogajanj s Srbijo. Izražali so predvsem nasprotovanje menjavi ozemlja med Kosovom in Srbijo.

Predsednik Kosova je pred časom predlagal »popravke meje« s Srbijo, tako da bi tri večinsko albanske občine na jugu Srbije priključili Kosovu. Zanikal je, da bi v zameno Srbija dobila sever Kosova.

Vučić pa je v začetku avgusta povedal, da se zavzema za »razmejitev s kosovskimi Albanci«, kar bi se dalo razumeti kot evfemizem za delitev Kosova oziroma menjavo večinsko albanskih območij v dolini Preševa na jugu Srbije za večinsko srbski sever Kosova.



Po besedah vodje srbskega urada za Kosovo Marka Đurića so se, kot poroča srbska tiskovna agencija Tanjug, danes kosovske specialne enote ob jezeru razporedile brez kakršnegakoli dogovora. V Prištini so medtem zatrdili, da je šlo zgolj za obisk in da niso njihove enote aretirale nikogar.

Urad visoke zunanjepolitične predstavnice EU Federice Mogherini je v imenu EU vse strani pozval k miru in vzdržanosti, iz Kforja pa so medtem sporočili, da niso bili obveščeni, da bodo specialne sile kosovske policije odšle na sever Kosova. Tja so po poročanju Tanjuga poslali svoje pripadnike.
 

Komentarji: