»Prišli so počastiti svobodo, kljub temu da oznanjajo le vojne«

V uvodnem delu slovesnosti sta aktivistki gibanja Femen opozorili na dvoličnost situacije. 
Fotografija: FOTO: Carlos Barria/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Carlos Barria/Reuters

Že v uvodnem delu osrednje slovestnosti ob stoletnici konca prve svetovne vojne so varnostniki naleteli na manjšo težavo. Iz občinstva sta se namreč kljub močno poostrenim varnostnim ukrepom zagnali aktivistki feministične skupine Femen. Preplezali sta železo ograjo ter se poskušali zapoditi za avtomobilom ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Eno protestnico so varnostniki v hipu ustavili, drugi pa se je uspelo približati Trumpovi limuzini. Na telo sta si v znak protesta napisali Fake Peacemakers (lažni mirovniki). 



FOTO: Carlos Barria/Reuters
FOTO: Carlos Barria/Reuters


Sicer se je večina svetovnih voditeljev na kraj dogodka pripeljala z avtobusi, le predsednik ZDA ter ruski predsednik Vladimir Putin sta do Slavoloka zmage prispela z lastnim spremstvom.

FOTO: Carlos Barria/Reuters
FOTO: Carlos Barria/Reuters


Mednarodno feministično gibanje Femen sicer že od leta 2008 opozarja na enakopravnost žensk, in to zgoraj brez. 

Inna Schewtschenko, soustanoviteljica gibanja, je tokrat ostro nastopila proti udeležbi Trumpa, Putina ter drugih voditeljev na komemoraciji v spomin padlim žrtvam prve svetovne vojne. Obletnica se je po njenih besedah sprevrgla v tragični spektakel, ki zabava vse prisotne kriminalce. »Prišli so počastiti svobodo, kljub temu da oznanjajo le vojne,« je zapisala na svojem Twitter računu. 



Aktivistke gibanja Femen so sicer pred Slavolokom zmage protestirale že en dan pred osrednjo slovesnostjo. Do prihoda policistov so vzklikale »dobrodošli vojni zločinci,« telesa pa so imele popisane s slogani »lažni mirovniki« in »pravi diktatorji.« Razgaljene ter s cvetličnimi venci v laseh so se zbrale pred spomenikom, pod katerim se nahaja grob neimenovanih vojakov iz prve svetovne vojne.  

»Večina voditeljev držav je diktatorjev, ki v svojih državah ne upoštevajo človekovih pravic,« je pred aretacijo dejala 24-letna aktivistka Tara Lacroix.

FOTO: Stephane Mahe/Reuters
FOTO: Stephane Mahe/Reuters


Na slovesni komemoraciji se je tudi sicer zbrala množica protestnikov, ki so na pariškem Trgu republike s transparenti oznanjali nasprotovanje prisotnosti ameriškega predsednika Trumpa. 

Preberite še:

Komentarji: