Razglasili so izredne razmere, da bi preprečili podražitev mlečnega nadomestka

Newyorški župan je razložil, da bo izvršni ukaz pomagal zajeziti težnje vseh trgovcev, ki bi želeli izkoristiti to krizo in zvišati cene te nujne dobrine.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Alessia Pierdomenico/Reuters 
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Alessia Pierdomenico/Reuters 

Newyorški župan Eric Adams je v nedeljo razglasil izredne razmere zaradi hitrega naraščanja cen mlečnega nadomestka, izdelka, ki ga v ZDA primanjkuje kot še nikoli doslej. Na pomoč je priskočila tudi vojska, ki je z letalom iz Nemčije pripeljala več ton mlečnega nadomestka, kar naj bi zadostovalo za približno 15 odstotkov trenutnih potreb v ZDA.

»Pomanjkanje mlečnega nadomestka za dojenčke po vsej državi je povzročilo nepredstavljivo bolečino in tesnobo družinam po vsem New Yorku, zato moramo nujno ukrepati,« je Adams zapisal v sporočilu za javnost. Obrazložil je, da bo izvršni ukaz pomagal zajeziti težnje vseh trgovcev, ki bi želeli izkoristiti to krizo in zvišati cene te nujne dobrine, poroča španska tiskovna agencija EFE.

»Naše mesto bo storilo vse, kar je v njegovi moči, da pomaga materam v tem težkem obdobju,« je še dodal.

Podražitev je sicer zakonsko opredeljena kot zaračunavanje cene, ki je za deset odstotkov ali več višja od običajne cene izdelka. Prebivalci New Yorka, ki so jim trgovci že zaračunali previsoke cene za mlečni nadomestek, pa bodo lahko vložili pritožbo pri oddelku za varstvo potrošnikov in delavcev.

V zadnjih tednih je bilo iskanje mlečnega nadomestka ali mleka v prahu pravi izziv za starše v številnih državah. Pomanjkanje je povzročilo težave v svetovni dobavni verigi in težave v proizvodnem obratu Sturgis v Michiganu, ki je v lasti podjetja Abbott Nutrition, glavnega proizvajalca mlečnega nadomestka za dojenčke v ZDA.

Več kot 40 odstotkov maloprodajnih trgovin nima mlečnega nadomestka

Po podatkih newyorške mestne uprave na nacionalni ravni več kot 40 odstotkov velikih maloprodajnih trgovin na svojih policah nima mlečnega nadomestka.

Prejšnjo sredo je predsednik Joe Biden pooblastil obrambno ministrstvo, da na podlagi pogodb s komercialnimi letalskimi družbami uvozi mlečni nadomestek od koder koli na svetu. Bela hiša je operacijo poimenovala »Fly Formula«. Poleg tega se je Biden skliceval tudi na zakon iz časov hladne vojne, da bi pospešil proizvodnjo mlečnega nadomestka v ZDA.

Prvo ameriško vojaško letalo je tako v nedeljo iz Nemčije pripeljalo več kot 70.000 kilogramov mlečnega nadomestka. Prva pošiljka bo pokrila približno 15 odstotkov neposrednih potreb, v pripravi pa je še več pošiljk, ki naj bi prispele v začetku tega tedna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Preberite še:

Komentarji: