Razprava o pravici do izbire se vrača v argentinski parlament

Zakonodajni predlog med drugim predvideva možnost opravljanja splava do 14. tedna nosečnosti.
Fotografija: Podporniki pravice do varnega in brezplačnega splava 8. marca v Buenos Airesu. FOTO: Mariana Greif/Reuters
Odpri galerijo
Podporniki pravice do varnega in brezplačnega splava 8. marca v Buenos Airesu. FOTO: Mariana Greif/Reuters

Potem ko mu je to v začetku letošnjega leta preprečila epidemija novega koronavirusa, je argentinski predsednik Alberto Fernández včeraj napovedal, da bo poslancem v razpravo predložil zakonodajni predlog, ki predvideva uzakonjenje pravice do izbire splava. V nasprotju z ZDA in Poljsko, od koder so pred kratkim zakrožile novice o namerah po zaostrovanju zakonodaj s področja splava, bodo argentinski poslanci razpravljali o odpravi omejitev.  

Alberto Fernández, ki je vodenje Argentine prevzel pred slabim letom dni, je spremembo zakonodaje s področja splava napovedoval med lansko predvolilno kampanjo. Splav v Argentini trenutno ni obravnavan kot kaznivo dejanje le v primerih, ko je ogroženo življenje ali zdravje nosečnice ter ko je nosečnost posledica posilstva. Fernándezova vlada predlaga dekriminalizacijo in uzakonjenje možnosti prekinitve nosečnosti v prvih 14 tednih ter tudi kasneje, če nosečnost izpolnjuje katerega od naštetih pogojev. Kot navaja argentinski časopis Página 12, zakonodajni predlog predvideva tudi ugovor vesti zdravnika.

Argentinski zakonodajalci so o dekriminalizaciji in uzakonjenju pravice do izbire splava nazadnje odločali leta 2018 – potem ko so junija poslanci potrdili zakonodajni sveženj, podoben predlogu aktualne vlade, so ga z 38 glasovi proti in 31 za zavrnili senatorji. 

Argentinski zakonodajalci so o pravici do izbire nazadnje odločali pred dvema letoma. FOTO: AFP
Argentinski zakonodajalci so o pravici do izbire nazadnje odločali pred dvema letoma. FOTO: AFP


Reševanje življenj 


»Kriminalizacija splava ne služi ničemur,« je v nagovoru, objavljenem na twitterju, sporočil argentinski predsednik. Ženske se za splav odločajo ne glede na določila kazenske zakonodaje, v strahu pred sankcijami pa se zatekajo k prekinitvam nosečnosti onkraj zdravstvenih institucij, splav opravljajo v nevarnih okoliščinah. »Vsako leto je zaradi zapletov pri splavu hospitaliziranih 38.000 žensk,« je dodal Fernández ter poudaril, da legalizacija splava »rešuje življenja žensk« in naslavlja problem javnega zdravstva.



Gibanje Kampanja za varen, zakonit in brezplačen splav, ki ima v Argentini mnogo (predvsem) mladih podpornikov, je na twitterju podprlo vložitev zakonodajnega predloga v parlamentarno obravnavo. »To je zmaga tistih, ki se borijo za več pravic,« so med drugim sporočili. Zelene rutice, simbol kampanje, bodo ponovno v središču pozornosti. 

Komentarji: