Rdeč alarm na Havajih po novem izbruhu pepela

Oblasti na Havajih opozarjajo, da bi vulkan Kilauea lahko postal še bolj eksploziven.
Fotografija: Vulkan je izbruhnil 3. maja, vse od tedaj pa je za okoliške prebivalce prava nočna mora, številni so morali tudi zapustiti svoje domove. FOTO: Social Media/Reuters
Odpri galerijo
Vulkan je izbruhnil 3. maja, vse od tedaj pa je za okoliške prebivalce prava nočna mora, številni so morali tudi zapustiti svoje domove. FOTO: Social Media/Reuters

Potem ko se je iz vulkana okoli šest kilometrov visoko dvignil oblak pepela, ki se je nato spustil na okolico, so oblasti prebivalce pozvale, naj se ne zadržujejo zunaj, letala pa so preusmerili stran iz območja okoli Kilauea. zaradi nevarnosti so za območje razglasili rdeč alarm.

Geologi pojasnjujejo, da nov izbruh pepela kaže na aktiven vrh vulkana, da pa to še ni bil »ta veliki« izbruh. »Kadar koli lahko aktivnost viulkana postane bolj eksplozivna, poveča se lahko intenzivnost pojavljanja pepela,« opozarja Havajski observatorij vulkanov (HVO).

Poleg pepela, ki sicer ni nevaren z azdravje, prebivalce v okolici vulkana skrbi nevarnost, da se zastrupijo z žveplovim dioksidom, ki izhaja iz 21 razpok v zemlji. te so nastale zaradi dejavnega vulkana, iz njih pa ponekod poleg nevarnega žveplovega dioksida uhaja tudi lava. Vulkanski plini in lava so doslej uničili 37 domov.

Komentarji: