Reševalne ekipe prispele na novozelandski Beli otok

Reševalci naj bi na otoku poiskali trupla osmih pogrešanih oseb. Na otok so prispeli kljub opozorilom o možnostih novega izbruha, ki so se povečale na 50-60 odstotkov.
Fotografija: Ko je ognjenik izbruhnil, je bilo na njem okrog 50 ljudi. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ko je ognjenik izbruhnil, je bilo na njem okrog 50 ljudi. FOTO: Reuters

Novozelandski reševalci so prispeli na novozelandski Beli otok, na katerem je v začetku tedna izbruhnil vulkan Whakaari, poročajo tuje tiskovne agencije. Reševalci naj bi na otoku poiskali trupla osmih pogrešanih oseb. Na otok so prispeli kljub opozorilom o možnostih novega izbruha.

Možnosti za nov obsežen izbruh vulkana v prihodnjih 24 urah so se po povečale na 50 do 60 odstotkov.

Na otok je po poročanju britanskega BBC prispelo osem strokovnjakov, opremljenih z zaščitno obleko in dihalnimi napravami. V primeru izbruha vulkana bi se ekipa morala soočiti z nevarnostjo magme, vroče pare, pepela in letečega kamenja, navedbe vulkanologov povzemajo tuje agencije.

Na otok je po poročanju britanskega <em>BBC </em>prispelo osem strokovnjakov, opremljenih z zaščitno obleko in dihalnimi napravami. FOTO: AFP
Na otok je po poročanju britanskega BBC prispelo osem strokovnjakov, opremljenih z zaščitno obleko in dihalnimi napravami. FOTO: AFP


Med samo operacijo bo geolog spremljal podatke z otoka na podlagi katerih bo presodil ali je potrebno akcijo prekinit.
Izbruh vulkana je po zadnjih podatkih zahteval osem smrtnih žrtev, več deset ljudi je bilo poškodovanih. S pomočjo posnetkov dronov in pričanjem pilotov helikopterjev, ki so nad otok poleteli takoj po izbruhu, oblasti domnevajo, kje bi lahko bili posmrtni ostanki nekaterih pogrešanih.

21 poškodovanih je v štirih bolnišnicah na oddelkih za opekline, od tega jih je 16 v kritičnem stanju. Od srede zjutraj so s štirimi poleti v Avstralijo prepeljali sedem avstralskih bolnikov. Še šest naj bi jih v domovino prepeljali do petka zjutraj.

Preberite še:

Komentarji: