Reški klinični center bo moral pacientki odplačati rekordno odškodnino, dobrih 750.000 evrov

Sodišče je nekdanji pacientki centra določilo visoko odškodnino, ker je med anestezijo padla v komo za več dni in kasneje pristala na invalidskem vozičku.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Igor Mali
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Igor Mali

Klinični center na Reki bo moral nekdanji pacientki plačati 5,6 milijona kun (757.000 evrov) odškodnine zaradi zdravniške napake, ki se je zgodila leta 2006. Rekordno odškodnino bo dobila 57-letnica, ki je pred 13 leti med anestezijo padla v komo za več dni ter pri tem utrpela trajne telesne poškodbe. Zaradi teh je zdaj na invalidskem vozičku.

V KBC Reka so danes potrdili, da je sodba pravnomočna in da so se s tožnico dogovorili, da ji bodo odškodnino izplačevali v mesečnih obrokih. Enkratno izplačilo celotne odškodnine bi namreč ogrozilo poslovanje in delovanje bolnišnice, so povedali.
Gre za najvišjo odškodnino, ki so jo doslej dosodila hrvaška sodišča, je poročal Jutarnji list.
 

Med postopkom anestezije in intubacije možgani ostali brez kisika


Do zdravniške napake je prišlo, ko naj bi 44-letnici operirali polipe na maternici in ciste na jajčnikih. Med postopkom anestezije in intubacije so njeni možgani ostali brez kisika, kar ji je pustilo trajne posledice. Skoraj teden dni je bila v komi, operacije pa niso izvedli.

Znova se je morala naučiti tudi govora in osnovnih gibov, je danes objavil Novi list na svoji spletni strani. Pravosodni postopek za denarno odškodnino je sprožila leta 2008, pravnomočna sodba pa je bila sprejeta na reškem sodišču konec lanskega leta.

Sodišče je razsodilo, da mora KBC Reka plačati 5,1 milijona kun (689.000 evrov) odškodnine, kar vključuje tudi obresti, dodatnih pol milijona kun (68.000 evrov) pa se nanaša na mesečna nadomestila za izgubljeni dohodek do starostne upokojitve.

Komentarji: