Rohani: Sporazum je izdaja Palestincev in vseh muslimanov

Ocenil je, da so predstave Združenih arabskih emiratov, da si bodo z zbliževanjem z Izraelom utrdili politično in gospodarsko varnost, napačne.
Fotografija: Hasan Rohani. FOTO: Brendan Mcdermid/Reuters
Odpri galerijo
Hasan Rohani. FOTO: Brendan Mcdermid/Reuters

Po tem, ko so v četrtek Izrael in Združeni arabski emirati dosegli zgodovinski dogovor o normalizaciji odnosov, je danes Iranski predsednik Hasan Rohani Združenim arabskim emiratom zagrozil s posledicami. »Če se emirati poigravajo z mislijo, da bi Izraelu omogočili dostop do regije, bodo priča strogim odzivom,« je izpostavil v današnjem sporočilu za javnost.

Rohani je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA ocenil, da so predstave Združenih arabskih emiratov, da si bodo z zbliževanjem z Izraelom utrdili politično in gospodarsko varnost, napačne.

Sporazum o normalizaciji odnosov med Združenimi arabskimi emirati in Izraelom je iranski predsednik označil kot izdajo Palestincev in muslimanov po vsem svetu.

Donald Trump je dogovor označil za »ogromen preboj. FOTO: Brendan Smialowski/AFP
Donald Trump je dogovor označil za »ogromen preboj. FOTO: Brendan Smialowski/AFP


S posledicami je emiratom zagrozila tudi iranska revolucionarna garda. »To je strupen nož v hrbet islamskemu svetu in zgodovinska neumnost,« so sporočili.

Že v petek je iransko zunanje ministrstvo označilo omenjeni sporazum za strateško napako, ki bo okrepila fronto upora proti Izraelu.

Izrael in Združeni arabski emirati bodo v skladu z dogovorom, ki naj bi ga uradno podpisali v prihodnjih tednih v Beli hiši, vzpostavili celovite diplomatske odnose. Teh Izrael doslej ni imel z nobeno od zalivskih držav. So pa med njimi zlasti v luči zaskrbljenosti glede vpliva Irana v regiji obstajali neuradni stiki.

Preberite še:

Komentarji: