Rusija namešča jedrsko orožje v Belorusiji

Namestitev jedrskega orožja na ozemlju Belorusije je vzbudila zaskrbljenost Kijeva in Zahoda zaradi možnosti jedrske vojne.
Fotografija: Ruski predsednik Vladimir Putin in predsednik Belorusije Aleksander Lukašenko sta že lani skupaj nadzirala vaje za izstrelitev balističnih raket. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ruski predsednik Vladimir Putin in predsednik Belorusije Aleksander Lukašenko sta že lani skupaj nadzirala vaje za izstrelitev balističnih raket. FOTO: Reuters

Rusija je danes potrdila, da je Belorusiji dobavila raketni sistem iskander, ki lahko nosi tudi jedrske konice. Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je poudaril, da se je v Rusiji začelo usposabljanje beloruskih vojakov za uporabo tega sistema, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi v Minsku so danes potrdili, da se beloruski vojaki že urijo za uporabo tega sistema. Z beloruskega obrambnega ministrstva so sporočili, da bo usposabljanje vojakov osredotočeno na praktična znanja pri pripravi raket tipa iskander-M ter da bodo »podrobno proučili vzdrževanje in uporabo taktičnega jedrskega orožja tega raketnega sistema«.

Dodali so, da bodo vojaki usposabljanje opravili v vadišču ruske vojske, niso pa pojasnili, koliko časa bo trajalo.

Odziv na zahodne dobave

Šojgu je v Moskvi še dodal, da so Belorusiji omenjene rakete dostavili v odziv na zahodne dobave orožja Ukrajini. Izrazil je prepričanje v rusko zmago v ukrajinski vojni.

Ukrajinska vojska in specialne enote na vajah ob beloruski meji. FOTO: Gleb Garanich/Reuters
Ukrajinska vojska in specialne enote na vajah ob beloruski meji. FOTO: Gleb Garanich/Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je 25. marca napovedal namestitev jedrskega orožja na ozemlju Belorusije, kar je vzbudilo zaskrbljenost Kijeva in Zahoda zaradi možnosti jedrske vojne.

Po njegovih besedah je v Belorusiji za uporabo taktičnega jedrskega orožja opremljenih deset letal, skladišče za to orožje pa bodo v Rusiji končali do 1. julija.

Taktično, nato še strateško

Taktično jedrsko orožje lahko povzroči velikansko škodo, je pa njegov obseg uničenja manjši od strateškega jedrskega orožja, navaja AFP in dodaja, da je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko prejšnji teden izrazil pripravljenost, da, če bo treba, na ozemlju svoje države namesti tudi rusko strateško jedrsko orožje, ne samo taktično.

Vladimir Putin in Aleksander Lukašenko sta tesna zaveznika. FOTO: Reuters
Vladimir Putin in Aleksander Lukašenko sta tesna zaveznika. FOTO: Reuters

Lukašenko, ki je tesen zaveznik Putina, je ruski vojski že na začetku invazije v Ukrajini dal na razpolago belorusko ozemlje. Prav tako so se beloruski volivci na referendumu kmalu po začetku vojne odločili, da Rusija lahko namesti jedrsko orožje v Belorusiji.

Prvič od ruske napovedi namestitve taktičnega jedrskega orožja v Belorusiji se bosta v sredo v Moskvi sestala Putin in Lukašenko.

Preberite še:

Komentarji: