V ruskem napadu na vzhodu Ukrajine najmanj 17 mrtvih

Zelenski je napad obsodil kot grozljiv, zloben in nečloveški, Rusijo pa obtožil namernega napada na civiliste, saj v bližini ni bilo vojaških enot.
Fotografija: V ruskem raketnem obstreljevanju sredi dneva v središču mesta Kostjantinivka je bilo ubitih najmanj 17 ljudi, 32 pa ranjenih. FOTO: Polina Melnyk/Afp
Odpri galerijo
V ruskem raketnem obstreljevanju sredi dneva v središču mesta Kostjantinivka je bilo ubitih najmanj 17 ljudi, 32 pa ranjenih. FOTO: Polina Melnyk/Afp

V ruskem raketnem obstreljevanju nakupovalne ulice v središču mesta Kostjantinivka v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine je bilo danes ubitih najmanj 17 ljudi, ranjenih pa najmanj 32, so sporočile ukrajinske oblasti. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je Rusijo obsodil, da je namerno napadla civiliste. Napad so obsodili tudi EU, ZN in ZDA.

Ukrajinski notranji minister Igor Klimenko je sporočil, da je bilo v ruskem raketnem obstreljevanju sredi dneva v središču mesta Kostjantinivka ubitih najmanj 17 ljudi, 32 pa ranjenih. Premier Denis Šmigal pa je povedal, da je med smrtnimi žrtvami tudi otrok in da je Rusija napad izvedla 20 kilometrov od frontne črte, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zelenski je napad obsodil kot grozljiv, zloben in nečloveški. Rusijo pa je obtožil, da je namerno napadla civiliste, saj nikjer v bližini ni bilo vojaških enot.

Na posnetkih nadzornih kamer iz mesta, ki jih je poleg svojega zapisa na omrežju X objavil Zelenski, je sprva videti le mirno nakupovalno ulico v središču Kostjantinivke, mesta, ki leži nekaj manj kot 100 kilometrov severno od Donecka in je imelo pred vojno približno 65.000 prebivalcev.

Nato se na posnetku nenadoma zasliši žvižg izstrelka, ki mu sledi zelo močna eksplozija. Drugi videoposnetek pa prikazuje stavbe, ki jih zajamejo plameni - gasilci so sicer požar že uspešno omejili. V napadu naj bi bilo poškodovanih več trgovin, tržnica in lekarna.

»Vsi, ki imajo še vedno opravka z Rusijo, preprosto ignorirajo realnost. Grozljivo zlo, brezobzirna zloba in popolna nečlovečnost,« je v objavi na družbenih omrežjih še zapisal ukrajinski predsednik.

Napad obsodili tudi Evropska unija, Združeni narodi in ZDA

EU je izpostavila, da Rusija nadaljuje teroriziranje ukrajinskega civilnega prebivalstva ter obsodila »ta gnusen in barbarski smrtonosni napad«. Tiskovni predstavnik Evropske komisije Peter Stano je izpostavil, da napad sledi stopnjevanju ruskih napadov z raketami in droni po vsej Ukrajini v zadnjih mesecih, še posebej na civilne objekte, v katerih je bilo samo v zadnjih dveh tednih ubitih ali ranjenih več kot 410 civilistov. Ob tem Rusija dnevno raketira in bombardira območja blizu frontnih črt, pri čemer povzroča več sto civilnih žrtev.

Rustem Umerov FOTO: Stringer Reuters
Rustem Umerov FOTO: Stringer Reuters

»EU odločno obsoja te napade na civiliste in civilno infrastrukturo in poziva Rusijo k takojšnji ustaviti njene nečloveške in nezakonite agresije,« je še zapisal v sporočilu za javnost ter poudaril, da bodo vsi vpleteni odgovarjali za ta grozodejstva, saj so namerni napadi na civiliste vojni zločini.

Koordinatorka Združenih narodov za humanitarno pomoč v Ukrajini Denise Brown pa je obsodila »ta podel napad na obljudeni nakupovalni ulici«, v katerem so umrli in bili ranjeni civilisti, odrasli in otroci, v tej od vojne razdejani skupnosti.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre pa je izpostavila, da tovrstni »brutalni ruski napadi izpostavljajo pomen nadaljnje podpore prebivalcem Ukrajine v obrambi njihovega ozemlja«, poroča AFP.

Rusija spet napadla z droni, v Odesi ubit en človek

Rusija je zgodaj davi z droni znova napadla pristanišče Izmail na Donavi na jugozahodu Ukrajine, pri čemer je bil ubit en človek. Pristaniška in kmetijska infrastruktura na območju sta bili v napadu poškodovani, je sporočil guverner regije Odesa Oleg Kiper.

Posledice napadov v Odesi pred dvema dnevoma FOTO: Ukraine's Operational Command 's/Reuters
Posledice napadov v Odesi pred dvema dnevoma FOTO: Ukraine's Operational Command 's/Reuters

Napad se je zgodil še v nočnem času in je trajal tri ure, njegova glavna tarča pa je bilo pristanišče Izmail, je na telegramu zapisal Kiper. »Žal je ena oseba umrla,« je sporočil in pojasnil, da je bil žrtev kmetijski delavec, ki je bil huje ranjen in je kasneje v bolnišnici umrl.

Na več območjih, kjer je potekal napad, je zagorelo in pristaniška in kmetijska infrastruktura, vključno z upravnimi poslopji, sta bili poškodovani, je še dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Pristanišče Izmail na reki Donavi je po julijskem umiku Rusije iz sporazuma o žitu, ki je omogočal izvoz žita iz črnomorskih pristanišč, postalo glavna izvozna točka za ukrajinsko žito in druge proizvode.

Rusija je po propadu dogovora okrepila napade tako na širše območje Odese kot Mikolajeva, kjer je za izvoz kmetijskih proizvodov ključna infrastruktura. V noči na ponedeljek so, denimo, ukrajinske sile nad Odeso sestrelile 17 ruskih brezpilotnih letalnikov, ki so leteli zelo blizu sosednje Romunije.

To noč je bil tarča napada tudi Kijev, po navedbah oblasti pa žrtev ali škode ni bilo. Ruska letala so na prestolnico med drugim izstreljevala manevrirne rakete, je po telegramu sporočil vodja mestne vojaške uprave Sergij Popko in dodal, da je vse uničila zračna obramba.

ZDA dobavljajo strelivo z osiromašenim uranom

Washington bo v okviru vojaške podpore Ukrajini dobavil tankovsko strelivo z osiromašenim uranom, je po poročanju tujih tiskovnih agencij danes sporočil Pentagon. Gre za del najnovejšega svežnja ameriške vojaške pomoči Ukrajini v skupni vrednosti 175 milijonov ameriških dolarjev.

120-milimetrski naboji so po navedbah ameriškega obrambnega ministrstva namenjeni ameriškim tankom M1 Abrams. Te tanke je Washington obljubil Kijevu.

ZDA bodo strelivo te vrste Ukrajini tokrat dobavile prvič. Pred več meseci je tako strelivo Ukrajini obljubila tudi Velika Britanija, kar je Rusija odločno obsodila in tudi napovedala povračilne ukrepe.

Osiromašeni uran je snov, ki nastaja v procesu bogatitve urana za pridobivanje jedrske energije ali jedrskega orožja. V trdni obliki je rahlo radioaktiven in se uporablja za utrjevanje nabojev.

Ko strelivo, izdelano s konico ali jedrom iz osiromašenega urana, zadane trden predmet, na primer bok tanka, ga prebije in nato eksplodira. Hlapi se nato pretvorijo v prah, ki je strupen in tudi rahlo radioaktiven. Strelivo z osiromašenim uranom po navedbah francoske tiskovne agencije AFP povezujejo z zdravstvenimi težavami, kot so rak in prirojene napake v preteklih spopadih, čeprav ni dokazano, da je strelivo vzrok za te težave.

ZDA so Ukrajini od začetka ruske invazije februarja lani skupno namenile več kot 43 milijard dolarjev vojaške pomoči.

Preberite še:

Komentarji: