Ruska zima na Iberskem polotoku

V Teruelu izmerili –25 stopinj Celzija. Po zgodovinski pošiljki snega zdaj največ težav povzroča led.
Fotografija: Španci so se danes zbudili v najhladnejše jutro v zadnjih dvajsetih letih. FOTO: Juan Medina/Reuters
Odpri galerijo
Španci so se danes zbudili v najhladnejše jutro v zadnjih dvajsetih letih. FOTO: Juan Medina/Reuters

Leto 2021 vsaj za zdaj v Španiji ne kaže obrisov normalnosti. Potem ko je konec tedna nevihta Filomena z obsežno snežno pošiljko ohromila Madrid, zdaj največ težav povzročajo nizke temperature in poledenele površine. Ponekod se je živo srebro davi spustilo precej pod 20 stopinj Celzija.

Španci so se danes prebudili v najhladnejše jutro v zadnjih dvajsetih letih. Zapisi o nenavadno nizkih temperaturah so prihajali iz skoraj vseh celinskih delov države, najhladneje pa je bilo v provinci Teruel na vzhodu Iberskega polotoka, kjer so, kot je poročala radijska postaje Cadena Ser, neuradno izmerili celo 30 stopinj Celzija. Po podatkih španske meteorološke agencije je mraz sicer najmočneje pritisnil v krajih Bello (Teruel) in Molino de Aragón (Guadaljara), kjer je bilo 25,4 oziroma 25,2 stopinje Celzija pod ničlo. Marsikje tako hladnega ozračja ne pomnijo že od osemdesetih let prejšnjega stoletja, nizke temperature pa naj bi trajale še nekaj dni.

Po nekaterih ocenah je zaradi snega v Madridu poškodovanih okoli 150.000 dreves. FOTO: Gabriel Bouys/Afp
Po nekaterih ocenah je zaradi snega v Madridu poškodovanih okoli 150.000 dreves. FOTO: Gabriel Bouys/Afp


Čeprav se meteorologi opozarjali na sibirski mraz in pred tem na močno sneženje konec minulega tedna, so vremenske nevšečnosti presegle zmogljivosti javnih služb, ki na takšne razmere niso bile pripravljene. Poleg počasnega odstranjevanja posledic sneženja zdaj največ težav povzročajo poledenele površine. V medijih se zato vrstijo pozivi državljanom, naj ne zapuščajo domov, če pa že morajo na pot, naj ne sedajo za volan. Zaradi poškodb pri padcih in drugih nesrečah se je zelo povečal pritisk na bolnišnice, kjer se po prazničnem sproščanju ukrepov spet povečuje tudi število bolnikov s covidom-19. Samo na madridskih urgencah se je v zadnjih dneh število sprejemov zaradi zlomov potrojilo, je poročal časnik ABC. V univerzitetni bolnišnici Princesa so za El Mundo povedali, da ne pomnijo, da bi obravnavali toliko pacientov zaradi poškodb.

image_alt
Rekordna pošiljka snega paralizirala Madrid

 

Počasno vračanje v normalnost


V šestmilijonski prestolnici, kjer so včeraj izmerili 13 stopinj Celzija, še vedno odpravljajo razdejanje, ki ga je povzročilo najmočnejše sneženje v zadnjih petdesetih letih. Vzpostavljene so že nekatere avtobusne in železniške povezave, prav tako se postopno normalizirata delovanje mednarodnega letališča Barajas in preskrba trgovin. In vendar bo trajalo kar nekaj dni, da bo Madrid spominjal na mesto pred snežno nevihto. Ceste v številnih soseskah so neprehodne, nekatere okoliške vasi so odrezane od sveta, moten je odvoz smeti, podobno tudi druge javne storitve, lokalne oblasti pa na posebne prevzemne točke še naprej odvažajo avtomobile, ki so pred dnevi obtičali v metežu. Izobraževalne ustanove bodo zaprte še ves teden, prestavljene so sodne obravnave.

Lokalne oblasti na posebne prevzemne točke še naprej odvažajo avtomobile, ki so pred dnevi obtičali v metežu.<br />
FOTO: Marco Trujillo/Reuters
Lokalne oblasti na posebne prevzemne točke še naprej odvažajo avtomobile, ki so pred dnevi obtičali v metežu.
FOTO: Marco Trujillo/Reuters


Vremenska ujma medtem dobiva politične razsežnosti. Lokalna vlada v Madridu, ki jo vodi konservativna Ljudska stranka (PP), se zaradi povzročene škode zavzema za razglasitev naravne katastrofe, s čimer bi bil Madrid upravičen do državne pomoči in nekaterih drugih ugodnosti. Temu pa socialistična vlada premiera Pedra Sáncheza za zdaj ni najbolj naklonjena.

Preberite še:

Komentarji: