Ruski organi pregona pripravljeni na vstop v Belorusijo

Ruski predsednik Vladimir Putin je dejal, da je ruska enota pripravljena vstopiti v Belorusijo in zadušiti proteste.
Fotografija: Vladimir Putin je pripravljen priskočiti na pomoč svojemu beloruskemu kolegu. FOTO: Vasily Fedosenko/Reuters
Odpri galerijo
Vladimir Putin je pripravljen priskočiti na pomoč svojemu beloruskemu kolegu. FOTO: Vasily Fedosenko/Reuters

Rusija ima pripravljeno rezervno enoto organov pregona, ki lahko vstopi v Belorusijo in ustavi proteste v tej državi, če bi bilo to potrebno, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa izjavil ruski predsednik Vladimir Putin.

Kot je dejal, bodo to rezervo uporabili le, če bodo razmere v Belorusiji ušle izpod nadzora, »če skrajneži, ki se skrivajo za političnimi parolami, prestopijo določene meje in začnejo ropati, zažigati avtomobile, domove, banke, poskušajo zaseči upravne stavbe in tako naprej.«



»Predvidevamo, da bomo vse obstoječe težave, ki obstajajo v Belorusiji, rešili mirno,« je po poročanju dpa dejal Putin v intervjuju za državno televizijo, izhaja iz magnetograma, ki ga je Kremelj objavil na spletni strani. »Upam, da te rezerve ne bo treba uporabiti,« je dodal.

Kot je dejal, so rezervo oblikovali na prošnjo beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka kot del tesnega zavezništva med Rusijo in sosednjo Belorusijo.

Beloruske oblasti in opozicijo je pozval, naj poiščeta rešitev za politične nemire, ki državo pretresajo vse od predsedniških volitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »Strani v tem procesu imata dovolj zdrave pameti, da najdeta pot, ne da bi se zatekle v skrajnosti", je dodal.

Po predsedniških volitvah v Belorusiji 9. avgusta na katerih je zmagal Lukašenko, opozicija pa mu očita volilno prevaro, so v državi izbruhnili najbolj množični protesti v njeni zgodovini. Lukašenkova vlada jih je skušal zatreti s silo. Več tisoč ljudi je bilo zaprtih, številni grobo pretepeni, nekateri tudi ubiti.

Preberite še:

Komentarji: