S sloganom #metoo nad slavni poljub

V zadnjih letih je bilo slišati glasna opozorila, da je bil ukradeni poljub spolni napad.
Fotografija: FOTO: Sarasota Police Department/ Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Sarasota Police Department/ Reuters

Dan po smrti ameriškega mornarja, za večno ujetega na fotografiji pri poljubljanju dekleta na Times Squaru, se je na kiparski upodobitvi posnetka pojavil grafit #metoo. Slogan gibanja za pravice zlorabljenih žensk so nepridipravi narisali na kip v floridskem kraju Sarasota.

Za številne fotografija Georgea Mendonse, ki poljublja Greto Zimmer Friedman, upodablja veselje v najčistejši obliki zaradi konca druge svetove vojne. V zadnjih letih pa so vse glasnejša opozorila, da predstavlja tudi spolni napad, saj Mendonsa ni imel dovoljenja za poljub.

Leta 2005 je Greta Zimmer Friedman v intervjuju dejala, da jo je »zagrabil«, a je jasno povedala, da je šlo za veselje in trenutek, ki je izražal olajšanje ob koncu morije. Po njeni smrti leta 2016 je njen sin za New York Times dejal, da njegova mati na poljub ni gledala negativno.

Slavni poljub. FOTO: Gabriel Bouys/AFP
Slavni poljub. FOTO: Gabriel Bouys/AFP


Ko je lokalna policija objavila fotografije popisanega kipa, se je usul plaz kritik zaradi namigovanj, da je šlo za spolni napad. Uporabniki facebooka so poudarjali, da je šlo za vsesplošno rajanje, ko je bil ves narod združen v eno. Prav tako so mnogi menili, da je vandalizem povsem neprimeren zaradi nedavne smrti Mendonse. Spet drugi so menili, da gre za upravičen grafit in da bi mesto moralo kip umakniti.

Pristojne mestne službe so potrdile le, da so izbrisale grafit.

Preberite še:

Komentarji: