Umrl mornar, ki je v evforiji zaradi konca druge svetovne vojne neznanki ukradel poljub

Na fotografiji George Mendonsa in medicinska sestra s poljubljanjem slavita konec druge svetovne vojne.
Fotografija: Znamenita fotografija je bila ena od štirih, ki jih je Eisenstadt posnel za Life Magazine. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Znamenita fotografija je bila ena od štirih, ki jih je Eisenstadt posnel za Life Magazine. FOTO: AFP

New York – V 96. letu starosti je v nedeljo preminil George Mendonsa, ameriški mornar, ki na slavni fotografiji, posneti na Times Squaru, poljublja medicinsko sestro Greto Zimmer Friedman. Prizor je fotograf Alfred Eisenstaedt ovekovečil na praznovanju konca druge svetovne 14. avgusta 1945, ko je Japonska kapitulirala in so ameriške ulice preplavile množice veselih obrazov.

Fotografija je svoje mesto našla v reviji Life in takoj postala ena najbolj znamenitih fotografij s konca vojnega obdobja. Imeni poljubljajočega se para so razkrili leta kasneje. Čeprav je pokojni Mendonsa trdil, da je mornar s fotografije, so mu to priznali šele z uporabo tehnologije prepoznave obraza, danes poroča AFP.

Fotograf je opisal, kako je tekel po ulici in iskal primerne prizore, a ga nobeden ni navdušil. Nato je nenadoma zagledal nekaj belega. »Obrnil sem se in pritisnil na sprožilec v trenutku, ko je mornar poljubil medicinsko sestro. Če bi bila oblečena v črno, fotografije nikakor ne bi posnel.« 
 

Dan pred povratkom – vesela novica


Pred štirimi leti je Mendonsa pojasnil, da sploh ni vedel, koga je zagrabil, vedel je le, da je dekle imelo uniformo. V tistem času je bil ravno doma na dopustu, po služenju na Pacifiku, že naslednji dan pa bi se moral vrniti na fronto. A takrat je, na srečo, prišla novica o koncu vojne. Medicinske sestre so ga navdušile med njegovim služenjem v mornarici, še posebej ko je spremljal njihove odzive po trku dveh japonskih kamikaz v ameriško letalonosilko USS Bunker Hill. 

»Če tisto dekle ne bi imelo uniforme, ne bi tega nikoli naredil,« je pojasnil. Po poljubu sta šla vsak v svojo smer in o tem ni več razmišljal, je še dejal. Medicinska sestra je umrla leta 2016, stara 92 let. Na fotografiji ji je bilo 21 let, zanjo pa je izvedela v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Spominjala se je, da poljub ni bil kaj prida, niti ni bil romantičen, ampak je bil namenjen slavju.

Fotografija je v zadnjih letih dobila tudi bolj negativno konotacijo. V Time Magazinu so, denimo, zapisali, da dokumentira nekaj več kot le zelo javno spolno nadlegovanje.

Komentarji: