Salvinijev oportunizem usoden za italijansko vlado

Predsednik republike Sergio Mattarella bo po odstopu premiera usmerjal državo skozi občutljivo obdobje.
Fotografija: Italijanski premier Giuseppe Conte je med govorom v senatu ostro napadel voditelja Lige Mattea Salvinija in mu pripisal krivdo za vladno krizo. Foto Afp
Odpri galerijo
Italijanski premier Giuseppe Conte je med govorom v senatu ostro napadel voditelja Lige Mattea Salvinija in mu pripisal krivdo za vladno krizo. Foto Afp

Po napovedanem odstopu Giuseppeja Conteja s položaja italijanskega premiera sosednjo državo najverjetneje čaka na videz brezupno iskanje alternativne oziroma tehnične koalicije, ki bi imela večino v zgornjem in spodnjem domu italijanskega parlamenta.

Odločitev o tem, kako se bo razpletla italijanska politična kriza, je v rokah predsednika republike Sergia Mattarelle, ki lahko v skladu z ustavo takoj razpiše predčasne volitve oziroma se odloči za iskanje alternativne koalicije v pogovorih z voditelji parlamentarnih strank. Predsednik do danes ni nakazal, kako se bo lotil iskanja izhoda iz položaja, v katerem se je znašla država.

Italija se teoretično še vedno lahko izogne predčasnim volitvam, a uspeh kakršnihkoli posvetovanj je izrazito negotov, predvsem zato, ker Gibanje 5 zvezd (G5Z) kot največja parlamentarna stranka v zadnjih dneh ni kazalo resnega zanimanja za sklenitev zavezništva z opozicijsko levosredinsko Demokratsko stranko (PD). Še bistveno manj verjeten se po Contejevem današnjem govoru v senatu, v katerem je ostro napadel notranjega ministra in vodjo Lige Mattea Salvinija, zdi vnovičen dogovor med dosedanjima koalicijskima partnerjema.


 

Obračun brez zadržkov


Conte je na senatnem parketu ponovil zdaj že splošno sprejeto interpretacijo vzrokov za vladno krizo. Salvinija je obtožil, da je svojo stranko oportunistično umaknil iz koalicije, da bi unovčil visoko volilno podporo, ki jo Liga uživa v javnomnenjskih anketah. A naredil je še korak naprej: Salviniju je pred poslanci očital nedostojno obnašanje, pomanjkanje pravne kulture, kritiziral je tudi njegov način nabiranja političnih točk in nekatere njegove »avtoritarne« ideje.

Italijanski premier Giuseppe Conte in vodja Lige Matteo Salvini med današnjim zasedanjem senata. Foto Reuters
Italijanski premier Giuseppe Conte in vodja Lige Matteo Salvini med današnjim zasedanjem senata. Foto Reuters


Vodji Lige po Contejevem mnenju primanjkuje občutka za pravila političnega obnašanja, o čemer priča tudi dejstvo, da Salvini parlamentu nikoli ni pojasnil očitkov o tem, da je njegova stranka poskušala financirati svoje delovanje s pomočjo ruskih vlagateljev.

Italijanski notranji minister ni kazal znakov obžalovanja zaradi razpada koalicije, ki je vodila Italijo zadnjih 14 mesecev. Nasprotno, v odzivu na Contejev govor je zatrdil, da bi, če bi imel priložnost, vse odločitve sprejel še enkrat. Čeprav je Salvini v zadnjih dneh dopuščal možnost nadaljnjega sodelovanja z G5Z v vladi z nekoliko spremenjeno sestavo, danes v njegovih besedah ni bilo več čutiti pripravljenosti na sklepanje kompromisov. Predvsem je bilo videti, da je z razpadom vlade končno dosegel svoje.

Preberite še:

Komentarji: