Savdijci nameravajo osumljencem za umor Hašodžija soditi sami

Savdski zunanji minister Adel al Džubeir je zavrnil zahtevo Turčije po izročitvi 18 Savdijcev, ki naj bi stali za umorom v Istanbulu.
Fotografija: Kritika savdskih oblasti Džamala Hašodžija so ubili 2. oktobra. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Kritika savdskih oblasti Džamala Hašodžija so ubili 2. oktobra. FOTO: AFP

Savdska Arabija bo osumljencem za umor savdskega novinarja Džamala Hašodžija na konzulatu Savdske Arabije v Istanbulu sodila doma, je danes napovedal zunanji minister Adel al Džubeir. S tem je zavrnil zahtevo Turčije po izročitvi 18 Savdijcev, ki naj bi stali za umorom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»V zvezi z vprašanjem izročitve; posamezniki so savdski državljani. Pridržani so v Savdski Arabiji, preiskava teče v Savdski Arabiji in tudi kazensko preganjani bodo v Savdski Arabiji,« je na regionalnem obrambnem forumu v Bahrajnu danes dejal Džubeir.



Ob tem je savdski zunanji minister izrazil tudi zaupanje v trdnost odnosov med Rijadom in Washingtonom kljub »medijski histeriji« v zvezi z umorom Hašodžija. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v petek pozval k izročitvi 18 savdskih državljanov, ki so po navedbah oblasti vpleteni v umor Hašodžija, kritika savdskih oblasti, ki so ga ubili 2. oktobra.

FOTO: AFP
FOTO: AFP


Savdski generalni tožilec naj bi sicer v okviru preiskave umora novinarja v nedeljo pripotoval na pogovore v Istanbul, kjer se bo srečal z glavnim turškim tožilcem. Ameriški obrambni minister James Mattis je sicer na forumu v Bahrajnu v zvezi z umorom Hašodžija danes poudaril, da ZDA ne bodo tolerirale tovrstnih neusmiljenih dejanj. »Vsaka država, ki se ne drži mednarodnih norm in vladavine prava, spodkopava regionalno stabilnost v času, ko jo najbolj potrebujemo,« je menil.

Ameriški State Department je zaradi umora Hašodžija že odvzel vizume oziroma jih v prihodnje ne bodo izdali 21 državljanom Savdske Arabije. Mattis pa je napovedal nove ukrepe. »Spoštovali bomo našo dvojno obvezo, ki jo je izpostavil že državni sekretar Mike Pompeo, in sicer zaščititi Ameriko in zagotoviti, da bodo odgovorni za ta umor odgovarjali,« je povedal. »Naš državni sekretar je že preklical vizume in bo sprejel dodatne ukrepe.«

Preberite še:

Komentarji: